Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jaké rolety vybrat? Kdy použít rolety a kdy vertikální žaluzie?

Zařizujete domácnost a váháte nad tím, který typ rolet je pro Vás ten pravý? Právě pro Vás jsme připravili následující článek. Podívali jsme se dopodrobna na výhody látkových rolet i vertikálních žaluzií, které najdete na našem e-shopu. Věříme, že Vám usnadníme výběr. 

clanek_001

Látkové rolety – co všechno Vám nabídnou?

Látkové rolety se vrací do módy. Je to funkční, ale zároveň dekorační prvek, který u Vás doma udělá velkou parádu. Má hned několik praktických vlastností, díky kterým si je zákazníci nemohou vynachválit. Tak například snadná údržba, jednoduchá montáž či vysoký stupeň zastínění.

Jsou látkové rolety to pravé do Vaší domácnosti? V následujícím textu se jim podíváme „na zoubek“ a zjistíme, zda jsou do Vašeho domova tou nejlepší volbou, nebo by Vám více vyhovoval jiný typ. 

TIP: Pokud byste si o látkových roletách chtěli přečíst další detaily a zajímavosti, podívejte se do sekce Vše o látkových roletách. 

Látkové rolety ochrání před zvědavými pohledy a zajistí soukromí

Hlavním úkolem látkových rolet je zajistit Vám soukromí a ochranu před zvědavými pohledy zvenčí. Díky látkovým roletám budete mít vždy jistotu, že Vás nepozoruje někdo další. Jsou vhodné do společných prostorů, ale i ložnic a dětských pokojů. 

Látková roleta je navržena tak, aby okraje přesahovaly okenní tabuli. Díky tomu skrze kraje není vidět dovnitř. Proto jsou rolety skvělé i do rodinných domů jako ochrana před zloději. S neproniknutelnou látkou nikdo neuvidí, zda jste doma, nebo ne a může ho to odradit od nekalých úmyslů. 

Skvělé řešení do dětských pokojů

Jak už jsme zmínili, látkové rolety jsou dobré do dětských pokojů. A to proto, že mají bezpečnostní systém s kladkou. Když se na něj děti pověsí, zabrání tomu, aby si způsobily újmu. Řetízek se přetrhne a Vaši nejmenší budou v bezpečí. 

clanek_002

Vhodné i pro domácnost s mazlíčky

Jestli máte doma kočku nebo psa, určitě jste si lámali hlavu nad tím, jakou stínicí techniku pořídit. Zejména kočky mají tendenci zaútočit na vše, co se pohybuje. A proto je do domácnosti s kočkou nejlepším řešením látková roleta – ve větru nepovlává nic, co by dráždilo její představivost. U vertikálních žaluzií by mohly být nezávislé lamely trochu problematické a kočku dráždit ke hraní si s nimi.

Máte menší okna? 

Pokud máte menší okna, doporučujeme právě klasické látkové rolety. Jsou pro ně navržené (ovšem jsou vhodné i pro větší okna), zatímco u vertikálních žaluzií se při výrobě počítá s větší prosklenou plochou. Model je tomu tedy celkově uzpůsobený. 

Látkové rolety vyrábíme od minimální výšky 150 cm a v minimální šířce 30 cm. Pokud však máte ještě menší rozměry, neváhejte nás kontaktovat a dohodneme se na řešení. Stínicí techniku vyrábíme na míru, a tak nám nedělá potíže vyjít Vám vstříc i u menších oken. 

Rolety pro střešní okna

Látkové rolety vyrábíme i ve variantě pro střešní okna. Neprověšují se a snadno se ovládají pomocí madel a pružinového mechanismu, který roletu po uvolnění naroluje sám zpátky. Navíc je možné stínidlo zastavit v libovolné poloze. Co se montáže týče, není to nic složitého. Celý proces i s navrtáním Vám zabere pár minut.

TIP: Chcete se o našem střešním řešení dozvědět víc? Podívejte se na náš odkaz Vše o roletách na střešní okna.

clanek_003

Snadná montáž – jde to i bez vrtání

Látkové rolety Vám dodáme složené a sešroubované. Vy sami tedy nemusíte vůbec nic skládat – díky tomu je celý proces desetkrát rychlejší. Namontovat zvládnete rolety sami. Pokud byste se ale do toho nechtěli pouštět na vlastní pěst, stačí říct příbuznému nebo kamarádovi. Nebudete platit žádného profesionála. Látkové rolety dodáváme v několika typech podle toho, jaký mají systém zavěšení.

  • Zavěšení na okno bez vrtání: Jelikož látkové rolety není nutné vrtat, může si je dovolit i někdo, kdo se domácímu kutilství vyhýbá. Ale i zákazníci, kteří bydlí v pronájmu a nechtějí nebo nemohou doma vrtat. Roleta se přilepí nebo zavěsí na vrchní rám okna a dole se upevní pomocí silonu.
  • Vrtání na okno: Rolety se navrtají do dvou míst na horní rám okna. Do spodního rámu se navrtá zajištění silonu. 
  • Vrtání do zdi: Tato varianta Vám umožní pořídit širší látkové rolety, které zcela znemožní pohled zvenku dovnitř. Systém se navrtává podobně jako garnýž.
  • Vrtání do stropu: Postupuje se stejně jako u vrtání do zdi. 

TIP: Podívejte se, jak se naše látkové rolety montují na videích. Najdete je v textu Montáž látkových rolet.

Vysoký stupeň zastínění

Látkové rolety nabízíme ve 140 druhů látek s různou úrovní zastínění. Zatímco skrze některé prochází sluneční světlo více, jiné jsou úplně zatemňující a v místnosti vytvoří přítmí. Takovou stínicí techniku využijete například při odpočinku během dne, ale i tehdy, když třeba uspáváte miminko. 

Vysoký stupeň zastínění se hodí i v městské zástavbě, kde nás v noci často ruší pouliční lampy. Pokud Vám jde o to, abyste zablokovali co nejvíce slunečního světla, doporučujeme látky s označením Zatemňující LM.  

Tepelná izolace a ochrana před horkem

Látkové rolety dokáží částečně udržet horko venku za Vašimi okny. Díky tomu Vás v létě nebude trápit nepříjemné vedro. Obdobně fungují i v zimě. Slouží jako izolace, díky nim ušetříte za topení. O něco účinnější než látkové rolety jsou v tomto ohledu naše Termo rolety. Ty navíc poskytují vysoký stupeň zastínění. 

Jednoduše se čistí

Látkové rolety se čistí jednoduše. Nemusíte je z okna sundávat, ušetříte tak čas za montáž a demontáž. Ovšem v případě, že chcete provést hloubkové čištění, bývá lepší stínidlo sundat. Látková roleta je opatřená antistatickou povrchovou úpravou, a tak se na ní tolik nechytá prach. Ten se navíc oklepává při běžném používání. Pokud i tak budete potřebovat prach z rolety odstranit, stačí si vzít k ruce vysavač na nejnižší výkon. Nebo sáhněte po suchém hadříku či prachovce a roletu očistěte.

Když se na roletě objeví odolnější skvrny, lze použít vlhčený hadřík, případně vlhčený hadřík s jemným saponátem. Doporučujeme ale saponát nejprve vyzkoušet na látce navíc, která je namotaná v kazetě a za běžného používání není vidět. Ověřte si, že čistič látku nezničí. Vůbec nejlepší je používat přírodní čističe, které nejsou tak agresivní. Například žlučové mýdlo, které si poradí i s odolnější mastnotou. 

Vertikální žaluzie – je to ta pravá volba pro Vás?

Vertikální žaluzie jsou rovněž na první pohled zajímavé a skvěle zastanou svou funkci. Váháte nad tímto typem a horizontálními roletami? Pojďme se podívat na to, co všechno Vám vertikální žaluzie nabídnou a v jaké jsou jejich silné stránky. Mezi jejich silné stránky patří variabilita v ovládání, snadná montáž a rychlé čištění. 

TIP: Chcete se o vertikálních žaluziích dozvědět co nejvíc? Přečtěte si náš text Vše o vertikálních žaluziích.

clanek_004

Vertikální žaluzie zajistí soukromí

Stejně jako látkové rolety, i vertikální žaluzie Vám zajistí pocit bezpečí a dostatek soukromí. Ve srovnání s látkovými roletami ale není zastínění úplné, najde se sem tam drobná škvírka, skrze kterou je dovnitř vidět. Pokud Vám tedy jde o 100% zakrytí plochy, raději zvolte rolety látkové.

Můžete si upravit stupeň zastínění

Oproti látkovým roletám mají výhodu v tom, že otočením řetízku můžete místnost více prosvětlit, nebo naopak zatemnit. To proto, že nezávislé lamely můžete libovolně otáčet. S jedním blokem látkové rolety to zkrátka možné není, u té lze látku pouze zatáhnout nebo roztáhnout do kazety. Díky tomu jsou vertikální žaluzie skvělé do kuchyní, obývacích pokojů a jídelen. Zastíněnou plochu můžete kdykoliv otevřít slunečnímu svitu, ale zároveň nechat částečně zakryto, abyste si zachovali dostatek soukromí.

Vhodné pro velké zasklené plochy

Pokud máte opravdu velká okna, naše žaluzie jsou ideální volbou. Dodáváme je v šířce až 300 cm s tím, že se můžeme domluvit na individuálním rozměru. Vertikální žaluzie Vám rádi vyrobíme na míru. Stačí nás kontaktovat. Využijete je ale i na standardně veliká okna.

clanek_005

Nejsou vhodné do střešních oken

Vertikální žaluzie nejsou vhodné na střešní okna. Pokud tedy hledáte řešení do podkrovních prostorů, doporučujeme Vám naše látkové rolety do střešních oken. Vertikální žaluzie vyrábíme pouze ve variantách na stěny ve svislé poloze.

Snadno se montují, ale musí se navrtat

Látkové rolety nabízíme ve variantě, kdy se nemusí vrtat do rámu, ani na zeď a kamkoliv jinam. Tato možnost bohužel u vertikálních žaluzií není, což je dáno zejména větší váhou celého systému. Vertikální žaluzie lze navrtat následujícím způsobem:

  • do stropu místnosti,
  • do zdi,
  • do stropu výklenku.

Stále ale platí, že od nás obdržíte žaluzie složené. A proto jejich montáž zvládnete během chvilky sami. Pokud jste si však objednali opravdu velký rozměr, doporučujeme si na instalaci přizvat známého nebo příbuzného, abyste systém zvládli úspěšně přidělat. Profesionála ale rozhodně potřebovat nebudete, a tak ušetříte. 

TIP: Podívejte se na montáž vertikálních žaluzií. Uvidíte, že to není nic složitého.

Vysoký stupeň zastínění

Stejně jako u látkových rolet, i u vertikálního typu lze dosáhnout úplného zatemnění s neprůhlednou látkou Zatemňující VK. Tento typ díky speciální vrstvě nepropustí žádné světlo, a tak je toto stínidlo vhodné i do ložnice nebo dětského pokoje.

Snadno se udržují čisté

Péče o vertikální žaluzie Vám zabere jen chviličku. Nemusíte je z okna sundávat, doporučujeme to jen při hloubkovém čištění se saponátem. Stejně jako u látkových rolet mají i vertikální žaluzie antistatickou povrchovou úpravu, a tak se na nich prach nedrží. 

Tato vrstva ale není nekonečná. A tak po čase budete muset přistoupit k oprášení. Zvládnete to suchým hadříkem, prachovkou, případně lze žaluzie očistit pomocí vysavače na nejnižší výkon. U odolných skvrn si vypomůžete jemným saponátem. Opět doporučujeme nejprve zkontrolovat na skrytém kusu látky, jak bude reagovat. U přírodních čističů máte větší jistotu, že látku nijak nepoškodí.

Pár slov na závěr

Doufáme, že jsme Vám pomohli vnést světlo do dilematu látkové rolety vs. vertikální žaluzie. Pokud byste váhali, rádi Vám zašleme vzorek zdarma, abyste si mohli naši stínicí techniku porovnat. Zároveň jsme Vám k dispozici na naší zákaznické podpoře, kde rádi zodpovíme Vaše dotazy. Telefonní číslo infolinky je +420 555 222 462. Jsme Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00.