Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak vytvořit pocit prostoru v malé místnosti

Malé byty jsou příjemné a útulné. Někdy ale narazíme na problém, že je nějaká z místností menší, než bychom si představovali. To naštěstí není žádný problém! Existuje totiž hned několik způsobů, jak ji opticky zvětšit a dostat do ní vše potřebné.

Ať už je pokoj malý nebo velký, jedno se nemění. Tedy to, že musí plnit určité funkce a současně nabízet dostatek úložných prostor. V tomto bodě dochází velmi často k problému. Tedy k tomu, že v místnosti je sice vše potřebné, ale začne působit stísněně a neesteticky. Hlavu vzhůru! Připravili jsme pro Vás 8 triků, jak v místnosti vytvořit pocit prostoru a velmi snadno ji odlehčit! 

  1. Odkryjte podlahu

    Abyste do místnosti dostali pocit vzdušnosti, zviditelněte podlahu. Díky ní působí místnost prostornější a otevřenější. Dejte tedy nábytek dál od všech průchodových cest a odstraňte drobné koberečky. Tato optická hra prostor okamžitě zvětší.

    Pokud se chystáte na celkovou rekonstrukci místnosti, zvolte například laminátovou podlahu s podlouhlými dílci. Ty místnost opticky prodlouží. V případě, že se chcete vydat cestou koberce, zvolte světlý koberec bez vzoru, který pokryje celou místnost.

    Pamatujte, že ať už zvolíte koberec nebo přiznáte podlahovou krytinu, vždy by měla být podlaha v průchozích místech co nejvíce odkrytá. V neposlední řadě raději vždy volte světlé barvy. Jasné odstíny místnost více prozáří a otevřou.

    clanek_001

     

  2. Volte správné barvy

    Obecně je známo, že světlé barvy prostor projasní a místnost vypadá vzdušněji. V případě tmavých barev je efekt opačný. Temné odstíny totiž světlo naopak pohlcují a prostor vypadá více ponuře a stísněně. Volba správné barvy je tedy klíčová.

    Jak vymalovat stěny

    Ideálně volte světlé a chladné tóny. Pokud nevíte, která barva je nejlepší, pamatujte, že v případě stěn i stropu nikdy nic nepokazíte, pokud zvolíte bílou. Spolu se světlou podlahou pak vytvoříte velmi příjemný efekt prostoru. 

    Pokud chcete zůstat u světlých a chladných barev, ale bílá Vás nudí, určitě se toho nebojte. Stačí, když stěnu Vámi vybranou barvou natřete po celé ploše do výšky 10 cm pod stropem. Vznikne Vám tak jakýsi bílý pruh podél celé místnosti, který strop opticky zvýší. 

    Kontrast ano, ale s mírou!

    Máte v bytě malou místnost, ale milujete kontrasty a barvy? V tom případě se po Vaší oblíbené barvě na stěnu poohlédněte. Pamatujte ale, že čím tmavší barva je, tím víc ubere z prostoru. Proto výběr vždy řádně zvažte a barvu použijte pouze na jednu ze čtyř stěn. A na kterou? Nejlépe na tu, která je prostorově nejmenší. Tak zajistíte, že v místnosti bude převládat světlo.

    clanek_002

     

  3. Poohlédněte se po odlehčeném nábytku

    Zapomeňte na masivní nábytek a robustní sedací soupravy. Pokud chcete, aby místnost vypadala prostorně, je třeba volit odlehčený nábytek. Ale to neznamená, že v prostoru nemůže být nějaký výrazný solitér. V případě, že vlastníte nějaký kus většího nábytku, který je kvalitní, udělejte z něj dominantu. Poté už ale pracujte se vzdušností a lehkostí.

    Nábytek by měl být snadno přenosný a vždy působí lépe, když nestojí přímo na zemi, ale na nožkách. Ty se pak opět starají o iluzi velkého prostoru. Zvolit můžete i pojízdné stolečky, díky kterým vytvoříte prostor kdykoliv to bude potřeba. 

    Využijte stěny. Pořídit si můžete různé police a závěsné úložné systémy. Nikdy je ale nevěšte přímo pod strop. Aby se prostor neutopil, je dobré vynechat pod stropem kousek místa. Ideální jsou také regály, které působí vzdušně a prostupně. 

    Vyhněte se zděným příčkám

    V malých prostorech se vždy snažte vyhnout příčkám. Ty prostor zbytečně zmenšují. Pokud ale malou místnost využíváte pro více účelů a je nutné od sebe zóny oddělit, potřebná příčka by neměla prostor dusit. Ideální jsou tedy zmíněné regály nebo policové díly. Ty prostor rozdělí, poslouží jako úložný a odkládací prostor, a přesto jsou stále otevřené a prostupné.

    Nábytek se snažte ladit tón v tónu s podlahou a stěnami. Jen tak i po zastavění plochy zachováte pocit lehkosti a vzdušnosti.

    clanek_003

     

  4. Hrajte si se světlem

    Každý prostor potřebuje dostatek světla a v případě malých místností to platí dvojnásob. Protože malý pokoj nenabízí příliš mnoho místa pro stojací lampy, je důležité zvolit efektivní stropní osvícení a především pracovat s denním světlem.

    Vyberte si kvalitní stínicí systém

    Rozlučte se s těžkými a tmavými závěsy. Pamatujte, že světlo potřebujete a musíte být schopni s ním snadno pracovat. Pokud chcete v místnosti zachovat lehkost a současně jít cestou módních trendů, ideálním řešením mohou být například Římské rolety. V případě, že takové rolety stáhnete, získáte skutečně originální a jemné stínění, které překryje chladná okna, ale přesto Vám nesebere denní světlo

    Římské rolety se dají pomocí řetízku velmi snadno nařasit v jakékoliv části okna. Pokud se je rozhodnete stáhnout úplně, stále se nemusíte bát, že se místnost zahalí do tmy. Tyto rolety jsou totiž zhotoveny z látky nabízející střední nebo nízkou úroveň zatemnění. Díky tomu bude pokoj stále působit světle a vzdušně.

    Jestliže máte v daném pokoji balkónové dveře, skvělou variantou jsou Vertikální žaluzie. Jsou velmi praktické, perfektně kombinují snadnost regulace světla a soukromí a díky podlouhlým lamelám prostor opticky zvýší.

    Stejně skvěle řeší otázku světla a soukromí rolety Den a noc. Ty svým principem připomínají žaluzie, ale díky svému jedinečnému designu krásně podtrhnou moderní interiér. Není tedy nutné je na okně zakrývat jako klasické žaluzie. Naopak je můžete nechat vyniknout.

    Nebojte se lesklých povrchů

    Pokud si okno opatříte vhodnou stínicí technikou, bude práce se světlem hračka. Když místnost doplníte o lesklé povrchy, světlo se v nich bude odrážet a promění se ve světlý a prostorný pokoj, kde budete chtít trávit čas.

    clanek_004

     

  5. Doplňte místnost o zrcadla 

    Pořízení zrcadla je snad nejsnadnější možností, jak místnost opticky zvětšit a prosvětlit. Variant je hned několik. Můžete vytvořit celou zrcadlovou stěnu, pokud se jedná o ložnici, můžete zase zrcadlem opatřit dveře šatní skříně. 

    Pokud jsou na Vás souvislé zrcadlové plochy trochu moc, můžete zvolit umírněnější variantu. Nástěnné zrcadlo ve zdobném rámu rozzáří jakékoliv místo na zdi, a pokud se v něm nechcete stále vidět, můžete ho umístit třeba nad pohovku.

    Tím, že se daná místnost v zrcadle odráží, vzniká iluze otevřeného a nekonečného prostoru. Možností na jeho umístění je skutečně spousta a ideální varianta se odvíjí od Vašich preferencí a dispozic dané místnosti. 

    clanek_005

     

  6. Vsaďte na multifunkčnost

    Snažíte se prostor provzdušnit a otevřít, dáváte do něj jen to potřebné, a přesto působí stísněně? Zřejmě víme, kde je problém. Ačkoliv se v místnosti nachází pouze nutné zařízení, přesto je ho na jednu místnost příliš. 

    Zvažte pořízení nábytku na míru

    Skvělým řešením je multifunkční nábytek a praktické řešení úložných prostor. Pokud se pouštíte do celkové rekonstrukce, zvažte pořízení nábytku na míru, který využije prostor na maximum a dokáže skrýt celou řadu rušivých elementů v prostoru. Jestliže Vám obývací pokoj slouží také jako ložnice, zvažte pořízení vyklápěcí postele nebo rozkládací sedačky, která bude sloužit k posezení a večer ke spánku. 

    Vždy promyslete pořízení každého kusu nábytku, a pokud můžete zvolit takovou variantu, která nabízí byť jen malý úložný prostor, vždy se vydejte touto cestou. Skvělý je také rozkládací nábytek, který Vám poslouží v případě, že jej nutně potřebujete, ale nemusí blokovat prostor permanentně.

    clanek_006

     

  7. Opatrně s doplňky

    Žádnému prostoru neprospívá, pokud je příliš přeplácaný. A jestli chcete dostat lehkost do malého prostoru, pak malé dekorace omezujte, jak to jen půjde. Místnost musí být útulná, ale příliš mnoho elementů narušuje tolik potřebnou vzdušnost a odlehčenost.

    Až tedy zvážíte množství doplňků, snažte se je sladit s celkovým vzhledem pokoje. Nesázejte na přemíru kontrastu. Naopak se snažte v prostoru držet barevnou harmonii. Pokud jste pokoj ladili do bílých a krémových tónů, hezky je podtrhne například zelená nebo šedá barva. Skvěle vypadají také pastelové barvy.

    Pokud Vás zaujal nějaký vzor a chcete ho dostat do interiéru, není v tom žádný problém. Jen raději volte malé vzory a nepřehánějte to s jejich četností v daném prostoru. Raději tedy oblíbený design zvolte na potahy na polštáře či ubrus, než na velkoformátovou tapetu.

    clanek_007

     

  8. Udržujte pořádek

    Všechny tipy znáte, aplikovali jste je a stejně máte v místnosti stísněný pocit? V tom případě se pusťte do úklidu. Na vině je totiž možná nepořádek a neuspořádané věci. Malé prostory bohužel nedokáží ukrýt tolik, co dokáží ty velké.

    Aby prostor mohl zůstat opticky větší, je třeba pravidelně místnost uklízet, uspořádat a odstranit věci, které zrovna nepotřebujete. Plochy zaskládané věcmi totiž nikdy nebudou moct vyniknout, jak by měly, a prostor bude působit přidušeně a neuspořádaně.

Dodejte místnosti chybějící prostor s FOA

Malé místnosti mohou být útulné a krásné. Jen je potřeba s nimi řádně pracovat. Dnes jsme pro Vás připravili 8 tipů na to, jak místnost odlehčit, uspořádat a dodat jí tolik potřebný pocit otevřenosti

Klíčovou roli hrají barvy, tvary a především světlo. To dokáže každou místnost prozářit a opticky zvětšit. Abyste s ním ale mohli správně pracovat, budete potřebovat optimální osvětlení. V případě malých prostor není vhodné místnost zahrnout velkým množstvím nejrůznějších lampiček. Proto se nabízí využít ten nejlepší zdroj světla, a tím jsou okna.

Abyste denní světlo mohli využít na maximum, je třeba učinit ještě jeden krok. Pořídit si vhodnou a kvalitní stínicí techniku na míru Vašich oken. Jedině tak budete schopni prostoru dopřát takovou světelnou hru, kterou potřebuje.

Protože víme, že stejně důležité jsou v prostoru i barvy, naše rolety nabízíme hned v několika barevných provedeních. Pokud milujete odvážné barvy, jistě si v naší nabídce najdete tu svou. Jestli se ale rozhodnete dát na naše tipy a jít cestou světlých krémových tónů, u nás máte jistotu, že máte z čeho vybírat.