Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak používat rolety během dne co nejefektivněji

Dost často vybíráme stínicí techniku podle toho, jak se nám líbí její design, barva nebo vzor. Nikdy bychom ale neměli zapomínat na její praktičnost. Se stínicími systémy FOA tohle není problém – skvěle totiž kombinují estetiku i funkčnost

Ale přesto je výběr správného typu stínění někdy náročný. Zvažujeme totiž nejen to, jak bude vypadat, ale zda a jak bude plnit funkci, kterou potřebujeme. Je třeba si uvědomit, že na stínění do ložnice máme dost často jiné požadavky než na to do obývacího pokoje. Kromě toho má každý člověk specifický biorytmus a odlišné potřeby, takže zatímco jeden si přeje mít v ložnici tmu i ve dne, druhý po tom vůbec netouží.

A když k tomu všemu přidáme to, že v různých domech jsou totožné místnosti orientované na odlišné světové strany, pak se dostáváme k jednoznačnému závěru: neexistuje optimální řešení pro všechny jedince a domácnosti. 

Co ale existuje, jsou určitá kritéria výběru, která můžete zvážit a podle toho se rozhodnout. Takže se nemusíte bát. My Vám dnes poradíme s tím, co je důležité při rozhodování zohlednit a současně si řekneme, jak optimálně stínicí systém využívat během dne tak, abyste z jeho funkčnosti vytěžili maximum.

Ráno

Mnohdy už máme ráno oči otevřené, ale ne a ne vstát z postele a začít nový den. Někdy je to tím, že máme v celém domě zatemněná okna a právě tma přispívá k tvorbě melatoninu v našem těle. Tento spánkový hormon může za naši neschopnost začít den aktivně a s úsměvem.

Do místnosti není zvenku vidět

Jakmile se tedy probudíte, vyskočte z postele a vpusťte do prostoru co nejvíce slunce. Pokud patříte mezi šťastné jedince a orientace Vašich oken poskytuje dostatek soukromí, tak můžete rolety úplně vytáhnout a užívat si slunce plnými doušky.

Mám rád světlo, ale potřebuju soukromí

V případě, že si vzhledem k orientaci oken připadáte jako v akváriu, zvolte stínění, které poskytuje dostatek světla, ale i soukromí. Jedním z nich jsou rolety Den a noc. Když se ráno vzbudíte, nechte průhledné a neprůhledné pruhy v zákrytu, ať máte dostatek slunce, ale současně odvrátíte zvědavé pohledy zvenčí. Pokud zvolíte variantu blackout, nemusíte se bát, že by rolety v noci dostatečně nezatemňovaly.

clanek_001

Poledne 

Máme tady poledne a centrem dění se stává kuchyně. V troubě se peče kuře, na sporáku bublá polévka, myčka zahájila mycí cyklus, kuchyňský robot zpracovává těsto na dezert, lednice chladí nápoje. Jedna místnost a tolik spotřebičů. Čísla na elektroměru zuřivě naskakují. Pokud si ale pořídíte vhodný stínicí systém, nemusíte v kuchyni až do večera zapínat světla a každý den ušetřit

V létě můžete s přirozeným světlem pracovat až dlouho do večera. Pokud máte v kuchyni balkón nebo velká francouzská okna, doporučujeme zvolit Vertikální žaluzie. Ty se večer postarají v případě velkoformátových oken o naprosté soukromí a přes den nabídnou dostatek variant pro regulaci světla.

Pokud chcete do místnosti vpustit maximální množství slunečního svitu, otočte lamely kolmo k oknu. Když potřebujete kromě světla i dostatek soukromí, stačí lamely pootočit. Světla bude pronikat stále dost, ale dovnitř půjde vidět jen pod úhlem.

Další, na co bychom měli myslet v případě stínění do kuchyně, je praktičnost stínicího systému. Výhodou našich rolet a žaluzií je, že se velmi snadno udržují a na našich stránkách najdete přehledné manuály, jak postupovat v případě, že se rozhodnete je vyčistit. 

Rolety, které je lepší v kuchyni neupřednostňovat, jsou Římské rolety. Ty se sice dají snadno prát, nicméně pro svůj materiál do sebe velmi snadno natahují okolní pachy.

clanek_002

Odpoledne

V tuto denní dobu se rádi přesouváme do obývacího pokoje, kde si někdo vybere pro odpočinek sledování televize, někdo knihu a někdo dá přednost spánku. Ať už jste fanoušci jakékoliv formy relaxování, rolety by měly být v tomto ohledu flexibilní.

Římské rolety Vám krásně doplní obývací pokoj a zbytečně jej nezatemní. Termo nebo klasická Látková roleta o vysoké úrovni zatemnění Vám může vykouzlit naprostou tmu, pokud se rozhodnete pustit si nějaký napínavý film. A pokud si rádi čtete v křesle u okna, ale vadí Vám zvídavé pohledy sousedů, skvěle Vám poslouží Plisé rolety, které se dají zatáhnout i zespoda. Vy tedy zůstanete skrytí, ale horní polovinou okna se k Vám dostane dostatek světla.

clanek_003

Večer

Slunce už zapadlo a z každého domu či bytu se stává výstavní skříň. V tomto bodě je důležité mít takové stínění, které Vám zajistí naprosté soukromí. Pokud volíte rolety Den a noc, Plisé rolety nebo jiné systémy, vždy je dobré volit vyšší gramáž látky, případně variantu blackout. Díky snadné manipulaci nabízí takové stínicí systémy dostatek světla přes den, ale večer Vám nabídnou tmu a z interiéru udělají útulné místo.

Co se týče ložnice, tak byste měli výběru vhodného stínění věnovat neméně velkou pozornost. Pokud totiž vstáváte brzy, třeba ještě před východem slunce, postačí Vám stínění se střední nebo vysokou úrovní zatemnění.

Pokud ale pracujete na směny nebo máte rádi odpolední siesty, jednoznačně doporučujeme Látkové rolety. Zvolením vysoké míry zatemnění totiž ani nepostřehnete, jaká část dne zrovna je, a to ať už se probudíte kdykoliv.

Termo rolety se pak postarají o to, aby teplota v místnosti byla konstantní.

clanek_004

Další kritéria správného užívání rolet

I když se teď může zdát, že výběr stínění je věcí jednoduchou, stále existují faktory, které mohou zamíchat s kartami. Jak jsme si již řekli, ne každý obývák a ne každá ložnice mají stejné potřeby

Poloha oken

Možná nejste příznivci ranního vyspávání, a tak máte pocit, že příliš velkou míru zatemnění nepotřebujete. Ale pokud patříte mezi ty, kteří mají přímo za oknem pouliční osvětlení, zvažte toto rozhodnutí dvakrát. Světla lamp nebo projíždějících aut mohou snadno nabourat harmonický spánek. Berte proto vždy do úvahy všechny okolnosti.

Světové strany

Někteří lidé mají celý den obývací pokoj potemnělý, a tak volí co možná nejnižší míru stínění. Jiní mají okna na východ nebo na jih a potýkají se s tím, že je daná místnost v určitou denní dobu téměř neobyvatelná. Na těchto příkladech můžeme snadno ilustrovat, jak rozličné jsou domácnosti a jak moc se mohou lišit potřeby různých interiérů.

clanek_005

Gramáž látky

Inspirovali jste se u přátel, pořídili si stejné stínění oken a teď zjišťujete, že ve srovnání s nimi máte v interiéru světla příliš mnoho nebo naopak málo? Pokud není na vině žádný z předchozích bodů, pak jste zřejmě zvolili špatnou gramáž látky, potažmo rozdílnou míru zatemnění. Současně dbejte i na barvu rolet. Obecně totiž platí, že čím tmavší barva, tím vyšší míra zatemnění.

Potřeba soukromí

Pokud jste šťastlivci, kteří bydlí mimo civilizaci nebo obýváte patra domu, kam oko nedohlédne, můžete se v otázce stínění rozhodnout zcela svobodně. Vaše okna mohou totiž být během dne i zcela odestřená. 

Pokud ale potřebujete, aby Vaše okna byla většinu času neprůhledná, doporučujeme rolety Den a noc, v případě větších ploch pak Vertikální žaluzie. Oba dva typy stínění propustí přes den dostatek světla s vysokou mírou soukromí a večer zajistí dostatečnou tmu.

Regulace tepla

Někdo se otázkou zimy nebo horka netrápí skoro vůbec, jiné domácnosti jeden z těchto extrémů postihuje. V takovém případě zvolte variantu Termo rolet. Ty se postarají o zpomalení nebo zastavení procesu narůstající nebo klesající teploty. Ať chceme nebo ne, okna jsou mnohdy právě tím místem, které toto kolísání teplot způsobují. 

Typ místnosti

V neposlední řadě vždy zvažte, k čemu danou místnost využíváte a jak potřebujete nakládat s pronikajícím světlem. Nikdy se neuchylte k univerzálnímu řešení a vždy vezměte v úvahu danou místnost a její dispozice a potřeby. FOA kromě široké nabídky typů a barev stínění nabízí jejich zpracování na míru Vašich oken.

Konečně se tak vyhnete nechtěnému pronikání slunečních paprsků, jak tomu bývá v případě rolet, které na okno nepasují tak, jak mají, a budete mít jistotu, že se rolety stanou neotřelým doplňkem, který podtrhne Váš interiér a udělá z něj příjemné místo.

A také pamatujte, že některé typy stínění nemusí být pro jistá místa nejvhodnější. Vždy vezměte v úvahu, že koupelna znamená vysokou vlhkost, kuchyně je festival příjemných i nelibých vůní, zatímco obývací pokoj nebo dětský pokojíček je v tomto ohledu o poznání stabilnější prostředí.

clanek_006

Kde si vybrat ty správné rolety?

Víte vše o jejich užívání a ještě žádné nemáte? Nebo jste se prostě rozhodli vyměnit staré za nové? Nechte se oslovit nabídkou FOA rolet! 

Vaše rolety připravíme přesně podle rozměru Vašich oken a na výrobu použijeme látku takové úrovně zatemnění, jakou si vyberete. Můžete si tak být jisti, že rolety budou plnit funkci podle Vašich představ a vy je můžete po celý den využívat na maximum!

FOA si zakládá na špičkové kvalitě rolet, což nás odlišuje od mnoha konkurenčních produktů ve stejných cenových relacích. Pokud se pro náš stínicí systém rozhodnete, pomůžeme Vám již v samotném začátku, kdy Vám nabízíme pomocnou ruku při měření rolet. Pokud Vám podrobné návody nestačí, můžete nám zavolat nebo poslat e-mail, do kterého nám můžete kromě dotazu připojit i fotografii okna nebo místnosti, kam chcete rolety umístit.

Montáž a instalace jsou jednoduché a zvládnete je hravě. Svých rolet si tím pádem budete moci užívat hned a nestane se, že byste pro složitost instalaci vzdali. Díky svým vlastnostem je i opravdu snadné naše rolety udržovat. Abyste věděli jak na to, nachystali jsme pro Vás jednoduchý postup čištění pro všechny typy stínění.

Díky všem těmto aspektům můžete rolety využívat ihned po jejich doručení a díky jejich vysoké kvalitě Vám radost ze stínicího systému snů vydrží celá léta. Pokud hledáte maximálně praktický stínicí systém, obraťte se na nás.