Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na to, aby vaše látkové rolety krásně voněly i po několika letech používání v kuchyni

Látkové rolety nejen dobře vypadají, ale navíc se skvěle čistí a udržují. Připravili jsme pro vás velký manuál o tom, jak udržet látkové rolety v čistotě tak, aby voněly i po letech používání v kuchyni, ale také v obývacím pokoji a dalších místnostech. Věnujte jim tu správnou péči a uvidíte, že vám budou vždy dělat jenom radost.

clanek_001

Látkové rolety jsou velkým hitem posledních let. Nejen, že dobře vypadají a místnost díky nim prokoukne. Jsou také užitečné. Poskytují dokonalou ochranu před sluncem nebo umělým světlem. Nikdo přeci nechce být rušený svitem lamp z ulice. Navíc zabrání tomu, aby vám do domácnosti nakukovali zvědaví kolemjdoucí nebo sousedé. S látkovými roletami máte zkrátka jistotu, že váš domov bude nejen útulný a dobře vypadající, ale i plně chráněný.

Pokud zvolíte ty správné látkové rolety, vašemu domovu tím dodáte eleganci, styl a nevšední vzhled. Tím to však nekončí. Chcete, aby vaše látkové rolety vždy vypadaly skvěle? Pak se o ně musíte správně starat. Udržujte je v čistotě a uvidíte, že vám budou sloužit dlouhá léta. Pravidelné čištění je důležité zejména proto, aby rolety pěkně voněly. A to i po delší době, kdy jsou v kuchyni pověšené.

Pokud plánujete koupit stínidla, nerozhodujte se jen podle designu a toho, jak bude daný výrobek zapadat do vašeho interiéru. Je důležité ověřit si také to, zda je produkt nenáročný na údržbu a zda vám bude v této oblasti vyhovovat. Seznamte se s tím, jak se o něj správně postarat. Právě od toho je náš dnešní článek. Podíváme se na to, jak udržovat rolety krásně voňavé i po letech používání. Posvítíme si i na to, čemu se vyvarovat a jak v případě nouze napravit vzniklé škody.

Proč se u látkových rolet objevuje zápach

U látkových rolet se může objevit zápach. Tento jev se objevuje zejména u starších produktů, které byly vyrobeny z nekvalitních látek. Proč k tomu dochází? Ač byly vyrobeny s ohledem na praktičnost a využitelnost, prostředí, ve kterém se nachází, se na nich může podepsat. Máme tím na mysli nejen znečištění, ale i to, že jsou vystaveny pachům a vůním. Ty mohou absorbovat a po čase začnou být cítit.

Už vidíte, proč na kvalitě opravdu záleží? Ač vás mohou zaujmout svou cenou, nekvalitní látkové rolety vám přidělají víc starostí, než vám jich ušetří. Jejich materiály jsou příliš slabé a nevhodné do místností jako je kuchyň a dalších prostor, kde neustále dochází k mísení vůní či setkávání lidí. Je opravdu obtížné je udržovat čisté a svěží. Především proto, že jejich materiál je více náchylný k poškození, snadněji se zanáší a není možné ho řádně vyčistit.

Pokud se chcete těmto nepříjemnostem vyhnout, pořiďte si do domácnosti pouze takové rolety, na které se můžete spolehnout. Produkt, který hledáte, musí být vyrobený z kvalitních a odolných látek. Takové rolety jsou totiž nenáročné na údržbu a nějaký zápach vám nemusí dělat vrásky. Jednoduše je vyčistíte a je po problému. Pravidelná údržba zamezí vzniku nepříjemných pachů. Takové rolety najdete právě v nabídce společnosti FAO.

clanek_002

Jak udržet látkové rolety svěží a voňavé

Také kvalitní látkové rolety potřebují čas od času vyčistit. Díky tomu zůstanou svěží a voňavé i po letech používání. Naštěstí je tento produkt nenáročný na údržbu. Nemusíte se bát, že by vás jejich čištění obíralo o drahocenný čas. Stačí jen pár minut a můžete se vrátit k vašemu oblíbenému seriálu. Dodržujte následující pravidla a budete mít jistotu, že látkové rolety budou vždy pýchou vaší domácnosti:

  1. Udržujte materiál v čistotě. Dávejte si pozor, aby na nich nezůstávaly nečistoty. K běžnému čištění vám vystačí kus suché látky. Doporučujeme utěrky z mikrovlákna, které jsou šetrné a látkové rolety nepoškodí. Na větší nečistoty doporučujeme utěrku nebo hadřík navlhčit. Pokud je potřeba, můžete sáhnout po žlučovém mýdle. Jde o velmi šetrný čistící prostředek, který je zároveň účinný.
  2. Po čištění nechte rolety proschnout před tím, než je znovu pověsíte. Tak zabráníte vzniku plísní. I ty se mohou podepsat na nepříjemném zápachu. A tak se před opětovným zavěšením ujistěte, že jsou rolety pěkně suché.
  3. Pokud se nachází v místnosti, kde je velká vlhkost, nechte rolety stažené. A to tak dlouho, dokud nebudou místnost i rolety dokonale suché. V opačném případě hrozí nejen plíseň, ale také množení bakterií, které opět mohou zapříčinit nepříjemný zápach a dráždit alergiky či astmatiky.

Jak zbavit rolety prachu

Prach na roletách odstraníte za pomocí vysavače. Ten se na nich každý den usazuje a my tomu bohužel nedokážeme zabránit. Naštěstí se ho díky vysavači zbavíte raz dva. Stačí po roletě párkrát přejet hubicí a máte po úklidu. Využijete ho zejména na záhyby a hůře přístupná místa. V tomto ohledu je vysavač opravdu nedocenitelný pomocník.

Je však důležité, aby měl možnost nízkého výkonu. Používat silný výkon vám na látkové rolety rozhodně nedoporučujeme. Pokud tedy váš vysavač nemá možnost nízkého výkonu, raději sáhněte po hadříku nebo utěrce.

Při vysávání prachu roletu jednou rukou přidržujte a postupujte opatrně. Dejte si pozor, abyste látku nepoškodili. Doporučujeme sáhnout po velmi úzké hubici. Tak nebude tlak vyvíjen na příliš velký prostor a nebude hrozit protržení. Uvidíte, že prach bude během pár okamžiků pryč.

Jak čistit látkové rolety

Vždy je lepší rolety nesundávat, pokud je to možné. Čistěte je v okenním mechanismu. Pokud to však jinak nejde, není problém rolety sundat a zase je zpět nasadit. Celý systém je jednoduchý. To proto, abyste to během pár sekund zvládli i vy.

Nyní k samotnému čištění. Doporučujeme jako první odstranit prach. Jestli sáhnete po hadříku, utěrce nebo vysavači je jen na vás. Pokud byste na látce nechali prach a začali ji čistit vlhkým hadříkem, zbytečně byste prach roznesli všude po roletě.

Poté přistupte k likvidaci skvrn. Vlhký hadřík a vlažná voda jsou vaši pomocníci. Na látku příliš netlačte. Buďte jemní. Bojujete s odolnými skvrnami? Přizvěte si na pomoc chemii. Ale pozor! Ne jen tak ledajakou.

Jaký zvolit čisticí prostředek na látkové rolety

Pokud se rozhodnete pro čisticí prostředek, rozhodně nesahejte po abrazivních typech. Rolety jsou totiž opatřené povrchovou úpravou, která je antistatická. Sama od sebe tak roleta odráží většinu nečistot. Pokud však použijete abrazivní prostředek, tento povrch poškodíte.

Raději si vždy nejprve vyzkoušejte, jak bude stínidlo na produkt reagovat. Naneste ho na malý kousek látky a vyčkejte, zda na ní nezanechá skvrnu, nebo ji nějakým jiným způsobem neznehodnotí. Vyberte si pro zkoušku místečko, které není tak viditelné.

Jak vybrat vhodný čisticí prostředek? Můžete použít již zmiňované žlučové mýdlo. Na trhu jsou k dostání také speciální jemné čisticí prostředky, které jsou vyrobené přímo pro čištění rolet. S nimi máte vždy jistotu, že rolety neponičí. Agresivní přípravek by mohl nejen zničit barvu, ale prodřít samotný materiál. Proto raději použijte prostředky, které jsme vám doporučili.

Někdo na čištění rolet používá také obyčejnou školní gumu. Na některé skvrny vám opravdu postačí a poradí si s nimi úplně stejně jako čistící prostředek. Máme na mysli především menší fleky, které ale nejsou mastné. Pokud tedy máte gumu doma, vyzkoušejte si, zda vám nebude vyhovovat víc než klasická chemie. Na mastnotu si ji však budete muset přizvat. S mastnými fleky si guma neporadí.

Pozor na plísně

Po čištění rolety nezapomeňte nechat proschnout. Proschnutí je velmi důležité. Plísně totiž nejen, že způsobují nepříjemný zápach, navíc se s nimi už nedá nic dělat. Ano – jakmile se jednou objeví, látka je nenávratně poničena. Savo totiž na látkové rolety opravdu použít nemůžete. Došlo by k poškození barvy i materiálu. Dejte si tedy velký pozor na to, aby byly rolety nejen čisté, ale i suché.

Jak postupovat při velkém znečištění látkových rolet

Nehody se stávají, a to především v kuchyni. Pokud jste látkové rolety zašpinili a nefunguje vám žádný z našich postupů, nezoufejte. Zavolejte odborníka, který si s látkovou roletou poradí. Ti disponují speciálními technikami, které jsou šetrné a zároveň účinné. Uvidíte, že vaše stínidlo bude vypadat jako nové.

Hned, jak se látka ušpiní, utřete ji, aby se dostala z nejhoršího. A vyčkejte na příjezd odborníka. Rozhodně látkové rolety nedávejte do pračky. Ač je materiál sebekvalitnější, síla, která by na něj byla během praní vyvíjena, by ho zničila.

Kdy a jak často čistit látkové rolety

Rolety je nejlepší čistit za slunného počasí. Na materiál pěkně uvidíte a vaší pozornosti neunikne ani skvrnka. Především dobře uvidíte na prach, který často není tak viditelný jako běžné skvrny. Sluneční paprsky pomohou rolety rychle vysušit, a vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou. Čištění i schnutí bude hotové raz dva.

Jak často je potřeba látkové rolety čistit? To je velmi individuální. Generální úklid byste měli provádět minimálně jednou do roka. Pravdou ale je, že pokud se rolety vyskytují ve velmi prašném prostředí, můžete je čistit častěji.

To samé platí v případě skvrn. Jakmile se nějaká objeví, zareagujte hned. Není dobré nechávat špínu být. Okamžitě roletu otřete a dejte se do čištění. Některé skvrny je téměř nemožné odstranit poté, co zaschnou. V tomto případě může čas hrát ve váš neprospěch. Ať už sáhnete po chemii, nebo to zvládnete bez ní, ujistěte se, že nečistota zmizí, a to co nejrychleji. Rozhodně si je nenechávejte na generální úklid před Velikonoci nebo Vánoci.

Věříme, že vám náš velký manuál o čištění pomůže s udržováním vašich rolet, a to po dlouhá léta!