Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Látkové rolety: Vše, co potřebujete vědět

Svůj velký boom zažily již v 80. letech, dnes jsou však stejně oblíbené jako tehdy. Při jejich zavěšení neucítíte závan retro, ale naopak dokonalé sladění s moderním interiérem. Ano, řeč je o látkových roletách – designovém kousku za příznivou cenu, který si své místo na výsluní drží již řádku let. Jaké jsou hlavní výhody látkových rolet? A jaké parametry byste při jejich výběru měli znát? Přečtěte si náš přehledný článek, kde se dozvíte o látkových roletách vše podstatné. 

Co jsou látkové rolety a jak fungují

Látkové rolety asi nemusíme příliš představovat. I kdybyste se s nimi ještě nikdy nesetkali, což je však samo o sobě málo pravděpodobné, nepotřebujete při nich mnoho představivosti. Základem je kvalitní a pevná látka, která se vyrábí v řadě barevných variant. Dalo by se říci, že látkové rolety určitým způsobem nahrazují závěsy, přičemž mají o trochu lepší vlastnosti. Oproti závěsům dokážou poskytnout kvalitnější ochranu před sluncem, co je však podstatnější – fungují výborně také jako tepelná izolace a částečně izolují hluk přicházející z ulice. 

Ovládání látkových rolet je velmi jednoduché a nabízí v podstatě jen jeden typ pohybu – roletu můžete vyhrnout a okno odkrýt, nebo naopak stáhnout a okno zakrýt. Samozřejmě si můžete také zvolit i určitý mezistupeň, kdy je okno zakryté pouze do určité výšky. 

Typy látkových rolet 

Na FOA najdete celkem 3 typy látkových rolet, a to s otevřenou kazetou, POLO kazetou nebo MAXI kazetou. Nejste si jistí, co si představit pod pojmem kazeta? Ta představuje mechanismus, ve kterém je celá látka, potažmo roleta, upevněná. Pojďme se nyní detailně podívat, jaký je mezi jednotlivými typy rozdíl. 

Otevřená kazeta

POLO kazeta

MAXI kazeta

hlavní výhoda: nejpraktičtější, možnost zavěšení, umístíte ji všude, má nízkou gramáž a malou velikost

hlavní výhoda: pevná a lehká konstrukce, lze získat šířku až 190 cm

hlavní výhoda: perfektní zpracování i funkčnost, nejlépe chráněna před prachem a znečištěním

má zadní nosný profil

hliníková krytka tvoří stříšku rolety, nesedá na ni prach

hliníkový profil lemuje všechny strany rolety

můžete si vybrat z bílé a hnědé barvy

můžete si vybrat z bílé a hnědé barvy

můžete si vybrat z bílé, hnědé a stříbrné barvy

dodávána složená a sešroubovaná

dodávána sešroubovaná

dodávána sešroubovaná

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 150 cm

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 190 cm

minimální šířka rolety je 30 cm, maximální 240 cm

výška rolety může být 150 cm nebo 240 cm

výška rolety může být 150 cm nebo 240 cm

výška rolety může být 150 cm nebo 240 cm

lze upevnit: zavěšením, lepením na okno, vrtáním do okna, do zdi a do stropu

lze upevnit: vrtáním do okna, do zdi a do stropu

lze upevnit: vrtáním do okna, do zdi a do stropu

 

Není Vám z tabulky něco jasného? Potřebujete se na něco doptat, abyste vybrali tu správnou roletu pro Vaše okna? Kontaktujte naši zákaznickou podporu na tel. 555 222 462 nebo e-mailu info@foa.cz

Druhy látek u látkových rolet

Stejně jako u závěsů je u látkových rolet v hlavní roli barva a druh látky. Látkové rolety obvykle ladíte k bytovým doplňkům, které mohou být nejrůznějších barev, proto Vás jistě potěší, že na FOA můžete vybírat z více než 140 druhů látek ve 3 kazetách. 

Kromě barvy Vás jistě bude zajímat také míra zatemnění, která může být střední nebo vysoká. Při výběru se řiďte především tím, jak si představujete, že bude po stažení rolet místnost prosvětlená. Pokud si přejete například navodit v interiéru tmu, třeba v ložnici kvůli spánku, volte nejlépe blackout, případně vysoké zatemnění.  

Možnosti montáže u látkových rolet

Látkové rolety od FOA jsou již složené a sešroubované, díky čemuž je jejich montáž velmi snadná a zvládne ji opravdu každý. Jestliže se však bojíte pustit do montáže sami, nemusíte alespoň shánět drahého profesionála, stačí Vám poprosit šikovného kamaráda či příbuzného. 

Vybírat můžete z několika typů zavěšení: 

  • zavěšení na okno bez vrtání (platí pouze pro látkové rolety v otevřené kazetě) – nejjednodušší způsob montáže, nic nevrtáte, pouze roletu zavěsíte, případně přilepíte, na vrchní rám okna a na spodní rám ji upevníte pomocí silonu, 
  • vrtání na okno – rolety navrtáte ve dvou místech na horní rám okna a roletu do těchto navrtaných dílů nacvaknete, díl pro zajištění silonu navrtáte do spodního rámu okna.
  • vrtání do zdi – podobně jako u garnýže navrtáte kovové plíšky do zdi a roletu do nich nacvaknete, dbejte však na to, aby roleta přesahovala přes celý výklenek,
  • vrtání do stropu – stejný postup jako při vrtání do zdi, kovové plíšky jen navrtáte do stropu.

Zní Vám to složitě? Nebojte se, ke každému typu zavěšení jsme pro Vás navíc připravili přehledné videonávody, které Vás povedou krok po kroku. 

Jak změřit okno před objednávkou

Tak jako špatně či křivě střižený závěs můžou i špatné rozměry rolety způsobit nepříjemné díry mezi oknem a roletou, kterými Vám bude dále unikat světlo. Před nákupem na FOA proto okno pečlivě změřte a pamatujte na to, že v objednávce zadáváte výslednou šířku a výšku látky. Při montáži do zdi nebo do stropu nezapomeňte připočítat k výšce rolety přibližně 10 cm a k šířce cca 5 cm z každé strany. Potřebujete při měření trochu vést ruku? Podívejte se na náš podrobný návod, jak postupovat při měření oken

Hledáte individuální řešení? Pokud máte doma atypický rozměr okna a potřebujete látkové rolety přizpůsobit na míru, kontaktujte nás na tel. 555 222 462 nebo e-mailu info@foa.cz. Určitě společně najdeme pro Vás to nejlepší řešení.

Údržba a čištění látkových rolet 

Výhodou látkových rolet je také snadná a časově nenáročná údržba. Při běžném úklidu můžete rolety pouze otřít suchým či lehce navlhčeným hadříkem, odstranění prachu Vám však jednoznačně usnadní vysavač. Ten můžete používat bez obav, avšak pouze s vhodným nástavcem a na minimálním výkonu. 

Při větších skvrnách, například pokud máte rolety umístěné v kuchyni, můžete znečištění odstranit jemným čisticím prostředkem. Každý prostředek ovšem před použitím otestujte na skrytém místě látky, ať si roletu nezničíte. Rolety rozhodně nikdy neperte, ani nežehlete, nepoužívejte ani kartáče či jiné drsné předměty.  

Při údržbě oken jistě oceníte fakt, že rolety můžete velmi snadno z okna sundat, aniž byste se pouštěli do složité demontáže. Můžete si tak bez problému okna umýt a naleštit. 

Výhody nákupu látkových rolet od FOA

A proč si vybrat rolety právě od FOA? Sepsali jsme pro Vás 7 výhod, které nás odlišují od konkurence:

  1. látkové rolety od FOA jsou již složené, montáž je tak mnohem snazší než u jiných dodavatelů,
  2. vybírat můžete až ze 3 typů kazet s různými typy montáže
  3. a až ze 140 druhů látek s rozdílnou úrovní zatemnění,
  4. FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  5. výběr Vám také usnadní vzorky látek, které Vám zašleme zcela zdarma,
  6. pravidelně pro Vás připravujeme propracované návody a videomanuály
  7. a vždycky se můžete obrátit na naši příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.