Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž rolet plisé na střešní okna

Rolety plisé na střešní okna představují ideální řešení do podkrovního bytu nebo do rodinného domu. Díky zastínění už Vás nebude trápit ostrý sluneční svit, ani venkovní osvětlení. Poradíme, jak správně postupovat při výběru a při montáži. 

Rolety plisé potěší každého, kdo hledá spolehlivou stínicí techniku se snadným ovládáním na svá střešní okna. Skladné rolety plisé jsou alternativou k tradičním horizontálním žaluziím. Pokud už Vás nebaví okoukaný vzhled klasických žaluzií, rolety plisé jsou přesně to, co potřebujete. Navíc se hodí i do místností, kde spí děti. Nemají totiž žádný řetízek, který by je pokoušel.

clanek_001

Ještě jednu přednost rolety plisé mají. A to tu, že je velice snadno přiděláte na okno. Stačí chvilička a jsou připravené k použití. Navíc se na okně neprověšují a perfektně drží na místě

U střešních oken se často stává, že na ně nelze dosáhnout. Proto k roletám plisé můžete pořídit i ovládací tyč, pomocí které žaluzie snadno nastavíte do požadované polohy.

Pojďme se nyní podívat na to, jaké jsou výhody rolet plisé a jak na jejich montáž.

Proč a kdy se rozhodnout pro rolety plisé na střešní okna

Ochrání před světlem. U střešních oken bývá ostré světlo extrémně nepříjemné, a to zejména během dne, když slunce cestuje po obloze. Pokud se chcete před nelítostnými paprsky skrýt, vsaďte na plisé žaluzie. Stačí je jediným pohybem zatáhnout a budete chránění. Plisé rolety pomohou i v noci v případě, že Vám do okna svítí lampa z ulice atd. 

Zastínění si nastavíte přesně podle svých představ. Rolety plisé se dají stahovat a vytahovat dvěma směry. Tedy nejen shora. Můžete jimi pohybovat i ze spodní části okna směrem nahoru. Díky tomu tato stínicí technika umožňuje zastínit jakoukoliv část okna si zrovna přejete. Není problém nechat rolety jen uprostřed okna, kudy právě svítí slunce. A zbytek okna nahoře a dole nechat odkrytý, abyste při relaxaci v posteli viděli na oblohu. 

Pokud toužíte po maximálním stupni zastínění a chcete v pokoji vytvořit téměř tmu, doporučujeme jiný druh naší stínicí techniky – látkové rolety. Jejich látka má hustší strukturu, a tak skrze jednotlivá vlákna pronikne ještě o něco méně světla. 

Nevpustí dovnitř tolik horka. Skrze střešní okna sálá největší horko. To nás obzvlášť v letních měsících vyžene z ložnice velice brzy. Pokud chcete mít v pokoji příjemně za každého ročního období, vsaďte na kvalitní produkt. Plisé žaluzie udrží za okny nejen sluneční svit, ale i velkou část horka, které sluníčko do našich domácností přináší. Nefungují sice jako dokonalá izolace, přesto je tento rozdíl znatelný a úlevu pocítíte okamžitě.

Když máte doma malé děti. Většina žaluzií a rolet mají řetízek, pomocí kterého se ovládají. Ten působí jako magnet na malé děti. Rády za něj tahají a zkoušejí, co vydrží. Ne vždy je střešní okno mimo dosah Vašich nejmenších. Proto se vyplatí zauvažovat nad stínicí technikou bez řetízku. Takové jsou právě plisé rolety. 

Chcete mít hezky vybavenou domácnost. Plisé rolety jsou designová stínicí technika, která interiér pozvedne a dodá mu charakter. Jsou dostupné v různých trendy barvách i v těch méně nápadných. Je jen na Vás, zda se rozhodnete pro neutrální barvičky, nebo pro odvážnější odstíny, které místnost krásně projasní. 

Plisé roletami slunce mírně prosvítá, a tak pokud zvolíte ten správný odstín, v místnosti vyčarujete lehký nádech do studeného nebo hřejivého odstínu. Pracujte s tím a budete překvapeni, jak zajímavý efekt rolety v místnosti vytvoří.  

Hledáte cenově dostupné řešení. Plisé žaluzie na našem e-shopu pořídíte za velice sympatické ceny. Nabízíme i množstevní slevy a další výhodné nabídky.

Snadná údržba. Díky antistatické úpravě se na roletách plisé nezachytává prach. Při úklidu je můžete vysát vysavačem na nejnižší výkon, případně použít navlhčený hadřík. Pokud je na roletě odolná skvrna, použijte jemný čisticí prostředek. 

Ten nejprve vyzkoušejte na místě, které není viditelné. Ověříte si tak, jak látka s prostředkem reaguje a zda nepoškozuje její barevnost. Počkejte, až látka uschne, a poté s prostředkem vyčistěte i viditelná místa. Roletu poté nechte oschnout, než ji znovu srolujete. Rolety plisé se nežehlí, ani neperou. 

clanek_002

Výběr správné kazety

Kazeta je mechanismus, ve kterém je látka rolety plisé umístěná. Tyto kazety se od sebe liší tím, jakým způsobem se přichytí na okno. Nabízíme následující dva typy kazet:

  • Plisé Classic: Rolety plisé v kazetě Classic se montují pomocí vrtání s ocelovým drátem nebo vodicí lištou. Barvy vodicí lišty jsou takové, aby splynuly s oknem – například krémová, hnědá, bílá, ale i stříbrná či antracit. Obdobný výběr je i u barev madel a samotné kazety. Pokud má roleta šířku do 79,9 cm, dostanete k ní jedno madlo. V případě, že je širší než 80 cm, obdržíte madla dvě. Kazeta je již složená, Vy sami nic dávat dohromady nemusíte.
  • Plisé Decor: Plisé žaluzie v kazetě Decor se montují pomocí vrtání s ocelovým drátem nebo vodicí lištou. Vodicí lišty, kazety i madla jsou k dostání v neutrálních až honosnějších odstínech jako je mahagon a další. Minimální šířka kazety je 20 cm, maximální šířka 130 cm a maximální výška 150 cm. Pokud má roleta šířku do 79,9 cm, dává se jedno madlo. Když je širší, tak dvě madla. Kazeta se dodává složená. 

Detaily o kazetách si přečtěte v textu Typy kazet pro rolety plisé na střešní okna. Čeká tam na Vás i praktická tabulka, která Vám pomůže udělat správné rozhodnutí a ušetří Váš čas.

clanek_003

Jak změřit velikost rolety

Dalším důležitým krokem při rozhodování je vybrat správnou velikost. Na výběr máte hned z několika velikostních variant, které si u nás můžete objednat. Pokud Však potřebujete individuální řešení, nebojte se nás kontaktovat. Rádi pro Vás vyrobíme plisé rolety na střešní okna na míru.

Jakmile objednáte, naši specialisté nás kontaktují zpět a znovu s Vámi vybrané rozměry projdou. Vše vyrábíme v našich dílnách, a proto nám záleží na tom, abyste byli spokojení a objednali si správně. Rádi poradíme i ohledně barvy a mechanismu.

Nyní k samotnému měření. Jak tedy zjistit správné rozměry? Bude Vás zajímat výška a šířka od jedné strany rámu k druhé, případně výška a šířka skla. Záleží na tom, pro jaký mechanismus se rozhodnete. Projděte si náš návod Jak změřit rolety plisé na střešní okna. Najdete v něm vše důležité, včetně instruktážního videa a obrázků, jak na to. Díky našemu jednoduchému rádci neuděláte chybu. 

Montáž plisé žaluzií na střešní okna

Rolety se montují buď s vodicími lanky nebo vodicími lištami. Obě varianty máte za chvilku hotové a rozhodně nevyžadují žádný um. Bez problémů to zvládne úplně každý. Co je potřeba si připravit? Určitě chvilku času. A také vrtačku. Vše ostatní včetně manuálu Vám dodáme my. 

Rolety Vám pošleme složené, nemusíte nic skládat vlastními silami a dělat si s tím starosti. K montáži od nás obdržíte všechny důležité součástky, a tak nehrozí ani náhlý výlet do stavebnictví. Plisé rolety na střešní okna se montují pomocí vrtání. Varianta bez vrtání pro tento typ oken není k dispozici.

Podívejte se na videonávody v rádci Montáž rolet plisé na střešní okna. Najdete tam detailní postup včetně obrázků a praktických návodů, díky kterým pro Vás bude celý proces hračka. Projdeme si ho krok za krokem i v následujícím textu. 

Vrtání s vodicími lištami

  • Vhodné pro Plisé Classic i Decor

Postupujte podle následujícího návodu a roleta je za chvíli na okně.

  1. Nejprve přivrtejte lišty na rám okna. 
  2. Vyberte plastový díl, který bude ve vodorovné poloze. Z tohoto dílu odstraňte vyměřovací část a navrtejte ho na okno.
  3. Na tento navrtaný díl nasaďte plastový díl se šňůrkou a kovovým drátkem. Zajistěte malým kovovým šroubkem.
  4. Tento postup opakujte čtyřikrát tam, kde je potřeba. 
  5. Připevněte madla, kterými se manipuluje s roletou.
  6. Přesahující šňůrku odstřihněte pomocí nůžek. Přečnívající drátky zase přestřihněte kleštěmi.

Vrtání s vodicími lanky

  • Vhodné pro Plisé Classic i Decor

Při montáži rolety pomocí vrtání s vodicími lanky postupujte podle následujícího návodu. 

  1. Vyberte plastový díl, který se hodí do Vašeho okna. Má být umístěný ve vodorovné poloze.
  2. Z dílu odstraňte vyměřovací část a celý díl navrtejte na okno.
  3. Na navrtaný díl nasaďte plastový díl se šňůrkou a kovovým drátkem. Ten zajistěte malým kovovým šroubkem. 
  4. Tento postup opakujte na celém okně čtyřikrát. 
  5. Nakonec připevněte madla pro manipulaci s roletou a odstřihněte přesahující šňůrky nůžkami. Drátek, který přečnívá, odstraňte kleštěmi.

clanek_004

Máte dotaz? Zákaznická podpora je tu pro Vás

Ne všichni patří mezi nadšené domácí kutily. Pokud byste se chtěli na něco ohledně montáže rolet plisé na střešní okno zeptat, jsme Vám k dispozici. Naše zákaznická podpora se Vám bude věnovat každý den od 8:00 do 16:00 hodin. Zavolejte nám na telefonní číslo 555 222 462. Nebo nám napište e-mail na info@foa.cz. My Vám odpovíme, popř. Vám zavoláme zpět na uvedené telefonní číslo. 

Pár slov na závěr

Nyní už víte, jak namontovat plisé žaluzie na střešní okna. Je to nenáročný proces, který zvládne naprosto každý. Abychom Vám nákup ještě zpříjemnili, na našich stránkách si pročtěte detailního Průvodce, který Vás provede výběrem vhodných rolet pro Vaši domácnost a kde najdete vše podstatné.

Značka FOA se věnuje stínicí technice od roku 2017. Vše sami vyrábíme a rádi Vám nabídneme řešení přímo na míru. Zakládáme si na spolehlivosti a bezkonkurenčních cenách. Naší specialitou jsou rolety a žaluzie, které si namontujete sami bez pomoci odborníka a během chvilky.

Navíc myslíme i na bezpečí Vašich nejmenších, a tak nabízíme rolety buď bez řetízku, nebo s řetízkem a s dětskou pojistkou. Budeme rádi, pokud se stanete dalším z našich spokojených zákazníků.