Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Interiér ve stylu francouzského venkova: Jaké rolety se do něj hodí?

Francie je nekonečným zdrojem inspirace. Je to kolébka módy, umění i trendů v bydlení. Tato země je zkrátka okouzlující. Pokud jste se do ní zamilovali i Vy, pak pro Vás máme tip, jak si kousek francouzské elegance přinést i k Vám domů. Francouzský venkovský styl bydlení se bude líbit nejen Vám, ale i všem Vašim přátelům.

clanek_001

Francouzské venkovské bydlení je též někdy známé jako provensálský styl. To je odvozeno od Provence, která se rozkládá v jihovýchodní části země. Pokud Vám v této souvislosti vyskakují obrazy nekonečných lánů levandule, doputovali jste v myšlenkách na správné místo. A právě zde vznikl tolik oblíbený typ bydlení, který si našel cestu do spousty bytů a domů po celém světě.

Mnoho lidí si myslí, že francouzský venkovský styl je v interiéru prezentován právě levandulemi a odstíny fialové barvy na bílém podkladu. Tak tomu ale úplně není. Tento styl se vyznačuje mnoha jinými prvky, které do prostoru přinesou neopakovatelnou atmosféru.

clanek_002

Co je francouzský styl bydlení?

Zjednodušeně můžeme říct, že interiér zařízený v provensálském duchu, propojuje tradiční zdobný venkovský styl s moderními, městskými prvky. Dům nebo byt, který je takto zařízen, kombinuje rustikální nábytek s uměním a současnými trendy.

Tento styl je unikátní v tom ohledu, že ačkoliv nabízí pohodlí a útulnost, odráží také duši člověka, který prostor obývá. Základním stavebním kamenem jsou sice tlumené barvy a nábytek poskytující maximální pohodlí, avšak všudypřítomné dekorace, knihy a obrazy prostoru propůjčují osobitost. 

Celkově tak prostor působí velmi příjemně a elegantně, a ne příliš minimalisticky, jako je tomu u moderního interiérového designu.

Základní rysy provensálského stylu

Pokud stále v hlavě nosíte představu toho, že provensálský interiér spoléhá na motivy levandulí, větviček olivovníku a odstíny fialové barvy, není tomu tak. Francouzský venkovský styl se totiž opírá o zcela jiné, zásadnější pilíře. Hned v úvodu můžeme říct, že mezi oblíbené patří tlumené krémové odstíny, které do prostoru přináší atmosféru přímořského slunce. 

Rustikální nábytek a zdobnost

Dalším charakteristickým prvkem je rustikální nábytek zhotovený z kvalitního dřeva, na kterém je často pozorovatelná patina. Právě tento nábytek, zdánlivě opracovaný zubem času, je dalším typickým prvkem interiéru. Často je tento nábytek opatřen kováním nebo zdobným reliéfem.

clanek_003

Láska k nedokonalostem 

Francouzský styl nebojuje s nedokonalostmi. Naopak se je snaží zdůraznit a oslavovat. V interiéru proto nemusí být naprosto čisté linie. Ultra moderní a uhlazený design k tomuto stylu zkrátka nepatří. Cílem je vyvolat atmosféru útulného domova.

Vzorované látky a zahalená okna

Neodmyslitelnou součástí provensálského stylu je také všudypřítomná zdobnost. Ta se promítá na nejrůznější interiérových textiliích, kterými mohou být polštáře, koberce nebo polstrování

Látky hrají ve francouzském venkovském stylu opravdu důležitou roli. Proto je důležité nezapomenout ani na okna a dopřát jim vyhovující rolety. Protože tento krok nemusí být vždy snadný, v našem článku Vám se správným výběrem pomůžeme.

Proč svůj domov zařídit ve francouzském venkovském stylu?

Nejde říct, že provensálský styl je ten jediný a nejlepší. Pokud se ale ptáte, jak se liší od moderního designu a proč se do něj zamilovalo tolik lidí po celém světě, tady je několik důvodů.

V prostoru převládají teplé a tlumené barvy

Pokud nesledujete barevné trendy nebo máte problém s jejich kombinováním, pak je pro vás tento styl jako stvořený. Vychází totiž z odstínů jemných a krémových barev, které v místnosti vytvoří pocit útulnosti a domácího tepla. Jejich kombinování tak zvládne úplně každý.

Nábytek poskytuje pohodlí

Moderní interiéry sází především na neotřelost a jednoduchost. To se dost často promítá i v nábytku. Jenže tyto návrhářské kousky do interiéru dost často nenesou jen originalitu, ale také trochu nepohodlí. 

Plastové židle, prosklené stolky, lesklé povrchy. Na tohle vše v provensálském stylu zapomeňte! Naopak otevřete dveře pohodlným sedačkám, polstrovaným křesílkům a světlému, matnému dřevu.

clanek_004

Francouzský venkovský styl znamená nadčasovost

Oblast trendů v bydlení je velmi dynamická. Jeden rok se nese ve fialové barvě, další rok zase v červené. Jeden rok vyhrává lesk, další rok mat. V kurzu je každou chvíli něco jiného a supermoderní domácnost může za pár let působit zastarale.

Venkovský styl svou podobu nemění a nepodléhá tak žádným trendům. Když budete takovou domácnost udržovat, nemusí projít žádnou proměnou. Tento styl totiž nikdy nezestárne.

Snáze skryjete nedostatky

Pokud se Vám podaří trochu odřít stůl nebo okopnout roh komody, nic se neděje. Patina zaručí, že se nedostatky ztratí a nebudou na první pohled tak razit.

Další skvělou zprávou je, že pokud se rozhodnete pro výměnu křesla nebo skříňky, nemusíte měnit i zbylé vybavení místnosti. Jak je to možné? Protože provensálský styl nabízí rozmanitost, každý kousek je jedinečným solitérem a jeho výměna neublíží harmonii interiéru.

Interiér bude jedinečný

Každý prostor zařízený v duchu Provence je unikátní. Navíc množství dekorací, obrazů a knih odráží osobnost lidí, kteří takový prostor obývají.

Vdechněte druhý život starému nábytku

Důvodů, proč se rozhodnout pro venkovský styl, je skutečně mnoho. My jako poslední uvedeme recyklaci. Ano, tento styl umožňuje najít starý nábytek a znovu ho použít

Je jen na Vás, zda jej necháte v původním stavu nebo ho přepracujete. Důležité je, že se vyhnete zbytečným nákupům nových a nekvalitních kusů nábytku. Místo toho použijte takové, které sežene z druhé ruky a dáte jim novou šanci!

Jak zařídit interiér ve francouzském venkovském stylu

Pokud Vás tento styl bydlení zaujal, jistě se ptáte, jak si svůj dům v souladu s ním zařídit. Nejlepší inspirací jsou fotografie. Ty Vám pomohou s výběrem nábytku, barev i řešením dispozic. My jsme pro Vás ale připravili stručný přehled toho, co se do takového interiéru hodí.

Barvy a materiály

Vybírat můžete ze světlých a neutrálních odstínů bílé, béžové nebo šedivé. Nebojte se zapojit ani zlatou, kobaltovou či mořskou modř nebo mentolově zelenou barvu. 

V prostoru by mělo dominovat dřevo, kámen a bíle omítnuté zdivo. Kromě toho se pak nebojte vsadit na vzorované tkaniny. Prostor by měl působit jakýmsi „polštářkovým“ dojmem.

Nábytek

U nábytku se nebojte nesourodosti. Sedačku doplňte různými křesly a podnožkami. Déle do interiéru hledejte starší nadčasové kousky, kterými jsou kredence, příborníky, lavice, komody, sekretáře, staré toaletní stolky s velkými zrcadly, francouzská křesílka nebo velké skříně. 

Skvěle vyniknou kousky, které mají křivky a vyřezávaný reliéf na povrchu. V neposlední řadě sluší tomuto dřevu patina. Kromě patiny ale můžete dřevo též zkusit namořit

Pokud se na renovace starých kousků už těšíte a plánujete obrazit pár obchodů se starožitnostmi, dívejte se také po rokokovém nábytku. Ten je s tímto stylem historicky spjatý.

clanek_005

Tapety a tkaniny

V prostoru nesmí chybět ani koberce. Zdi zase můžete oživit tapetami s jemným, květinovým vzorem. Takový vzor je pak ideální v místnosti opakovat i na jiných textiliích nebo čalounění.

Doplňky

Proměňte stěny v galerie obrazů, rámů a starých zrcadel. V provensálském stylu můžete nechat vyniknout Vaši lásku k umění. Interiér pak můžete kromě obrazů doplnit i knihami

Dalšími dekoracemi, které jsou vhodné, jsou vázané květiny, květináče s bylinkami, svícny, proutěné koše, polštáře, deky, krajky, kovové konvičky, lampičky nebo staré nádobí.

Rolety

Venkovský styl zkrátka miluje tkaniny. A zahalení oken je zde samozřejmostí. Pokud zvolíte záclony a zdobné závěsy, jistě nešlápnete vedle. Nicméně regulovat pronikání slunce do místnosti bude v takovém případě téměř nemožné. 

Klasické žaluzie naopak svým vzhledem do konceptu francouzského venkova nezapadají. Proto jsme pro Vás připravili několik tipů na praktické stínění, které do venkovského interiéru zapadne. 

clanek_006

  • Římské rolety jsou jednoznačným číslem jedna. Jsou vzdušné, originální a skvěle se do venkovského interiéru hodí. Pokud si takové stínění pořídíte v béžové barvě, propůjčíte prostoru přesně tu eleganci, kterou si venkovský styl žádá.
  • Rolety Den a noc také využívají krásy a jednoduchosti barev a sázejí na lehké textilní zpracování. Díky vodorovným pruhům vnesou do místnosti pruhovaný vzor, který pak můžete na různých textiliích opakovat. Kromě příjemného vzhledu také nabízí ideální regulaci soukromí a slunečních paprsků. U FOA si navíc můžete vybírat z celé řady jemných a neutrálních odstínů.
  • Látkové rolety jsou klasický evergreen, který ve správné barvě do interiéru jednoduše zapadne. Navíc tak získáte možnost naprostého soukromí a vytvoření ideálního prostředí pro spánek. Klasické rolety prostě nikdy nevyjdou z módy a náš moderní design Vám dopomůže ke zútulnění Vaší francouzské domácnosti.
  • Plisé rolety dokáží být přesně tím moderním prvkem, který hledáte. Jestli totiž máte pocit, že je starého nábytku a tkanin všude kolem až moc, pár trendy doplňků a Plisé rolety prostor promění v modernější záležitost. Toto stínění připomíná akordeon a umožňuje zastínění jakékoliv části okna - dá se totiž stahovat shora dolů i vytahovat zdola nahoru. Aby byl prostor jednotný, v nabídce najdete hned několik krémových variant.

Osvětlení

Nezapomeňte doplnit místnosti výrazným centrálním osvětlením. Zapomeňte na bodovky a poohlédněte se po skleněném nebo křišťálovém lustru. Velká, členitá  a zdobená světla tomuto stylu prostě sluší. Místnost pak doplňte o menší lampy s textilními nebo zdobnými stínítky. 

clanek_007

Vytvořte si doma s FOA malý kousek Francie

Slunce, víno, fialové lány levandule, blankytně modré nebe – tohle všechno je Provence. Je přirozené, že se již tolik lidí do této oblasti zamilovalo. Francouzský venkov však světu přinesl ještě jednu úžasnou věc, a tou je jedinečný styl bydlení

Kombinace tradičních, rustikálních věcí s moderními prvky dává interiérům nadčasovost a osobitost. V záplavě moderních domácností se venkovský interiér stane neotřelou záležitostí a nabídne maximální pohodlí.

Výběr těch nejhezčích kusů nábytku a jejich úpravu už necháme na Vás. Jsme ale připraveni Vám pomoci s výběrem toho nejlepšího stínění. V naší nabídce najdete několik originálních možností. A pokud si nebudete výběrem jisti, jsme připraveni Vám kdykoliv poradit. Zavolejte nám na telefonní číslo +420 555 222 462 nebo nám jednoduše pošlete fotografie Vašeho interiéru na e-mail info@foa.cz a my  Vám rádi poradíme.