Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Bílá barva v interiéru

Správný výběr barev pro interiér je velmi důležitý. Barvy totiž ovlivňují nejen to, jak bude domácnost vypadat, ale také jak se v ní budeme cítit. Variant a kombinací existuje celá řada. My se dnes ale podíváme na bílou barvu a řekneme si, proč je pro interiér tou nejlepší volbou.

clanek_001

Při zařizování nového domova nebo při rekonstrukci je vždy dobré promyslet si barevné schéma, kterého chceme následně docílit. Pokud si ale chceme nechat otevřené možnosti pro různé změny a kombinace, bílý interiér je v tomto ohledu zkrátka jedinečný. V bílé barvě pak seženeme vše od podlah, přes nábytek až po vhodné okenní stínění, se kterým Vám pomůže FOA.

Že si bílý interiér neumíte představit? Nebo máte strach, že bude příliš strohý a nudný? Odhoďte obavy. Bílá totiž vyzývá k jedinečným barevným kombinacím a interiéru prostě sluší. 

Proč je bílá barva do interiéru skvělou volbou

Důvodů, proč do své domácnosti dostat bílou, je mnoho. Proto jsme pro Vás jednotlivé argumenty shrnuli. Díky nim si bílou dozajista zamilujete.

Opticky zvětšuje místnost

Bílá barva je skvělá, pokud bojujete s velikostí jednotlivých místností. Dokáže totiž prostor prozářit a opticky zvětšit. Čím více bílé a dalších jasných barev do prostoru dostanete, tím rozlehleji a vzdušněji bude působit.

Působí čistě

Bílá symbolizuje čistotu a svěžest. Pokud svou domácnost zahalíte do této barvy, pak bude působit velmi příjemným dojmem. Jen pozor, pokud plánujete bílý koberec. Jeho údržba si bude vyžadovat zvláštní pozornost. 

clanek_002

Stěny si vymalujete hravě sami

Ne každý je zkušený malíř a vymalovat stěny tak někdy může být oříšek. Obzvlášť, pokud zvolíte výraznou barvu. Pokud nemáte trochu zkušeností, stěna může skončit flekatá a nedokonalá. V případě bílé barvy Vám ale tohle nehrozí! Vymalovat na bílo je totiž opravdu jednoduché.

Nabízí několik odstínů

Není bílá jako bílá. I když se Vám může svět bílé barvy zdát trochu nudný, můžete v něm přitom narazit na celou řadu odstínů. Bílá totiž nemusí být jen ledově bílá. Nabízí také teplejší odstíny, jako je slonovinová, smetanová, krémová nebo perlová.

Umožňuje nekonečné množství stylových i barevných kombinací

Barevné trendy přichází a odchází. Bílá je ale věčná! Než si interiér zařídíte v nějakých divokých barvách, dejte raději na umírněnost. Bílá barva je také dobrým základem pro pozdější barevné kombinace. Navíc se dá kdykoliv doplnit originální tapetou nebo kobercem

Co se týče menších dekorací, můžete je pravidelně obměňovat a jít vždy s barevnými trendy. Základní bílá Vám to totiž umožní.

clanek_003

Světlý nábytek neodhalí každou nedokonalost

U světlých podlah i nábytku obecně platí, že na nich není tolik vidět prach, jako je tomu v případě nábytku tmavého. Ideální volbou je pak povrch s texturou dřeva nebo s melírem. Pokud chcete jít cestou snadnější údržby na maximum, volte matný nábytek.

Prosvětluje

Máte-li v prostoru nedostatek denního světla, určitě do místnosti nevnášejte temné barvy a vzory. Bílou barvou vše rozzáříte. Pokud si navíc zvolíte studený a sněhově bílý odstín, pak rozhodně neuděláte chybu.

Se světlem je vždy důležité efektivně pracovat. K tomu ale nestačí pouze barevné ladění interiéru. Důležitá je především i správná stínicí technika, která Vám práci se slunečními paprsky usnadní. Aby do bíle laděného interiéru zapadla, FOA pro Vás připravilo skutečně širokou nabídku bílých odstínů.

Jaké barvy a vzory se k bílé hodí

Jak jsme si již řekli, s bílou jsou Vaše možnosti takřka neomezené. Můžete ji kombinovat s výraznými i jemnějšími barvami. Hezká je kombinace bílé s pastelovými barvami. Skvěle vypadá také bílá v kombinaci s odstíny béžové, hnědé a zelené. Nemusíte se bát ani větších extrémů, jako je kombinace se žlutou a modrou nebo dokonce černou. Vše se odvíjí od Vašich osobních preferencí.

Jak bílou v jednotlivých místnostech použít

Pokud nevíte, jak bílou do jednotlivých místností dostat, dáme Vám několik tipů. Přinést ji sem totiž můžete nejen na zdech, ale také nábytku nebo roletách.

Obývací pokoj

Obývacímu pokoji bude bílá slušet vždycky. Proto se nebojte ji použít na stěnách a větších kusech nábytku. Ideální je také zvolit světlou podlahu. Protože ale bílá nemusí být vždy nejpraktičtější, můžete zvolit lehce šedivý nebo béžový melír. 

V případě okenního stínění je také dobré zvolit bílou barvu. Do obývacího pokoje se skvěle hodí rolety Den a noc, které přichází hned v několika jejich odstínech. Rolety Den a noc jsou nejen velmi designové, ale také praktické. Díky střídajícím se průhledným a neprůhledným pruhům látky umožňují snadnou regulaci světla i soukromí.

clanek_004

Kuchyň

Pokud přemýšlíte, jak dostat bílou barvu do kuchyně, můžete jednoduše vsadit na bílou kuchyňskou linku. Ta se dá skvěle kombinovat barevnými doplňky a její atmosféru tak můžete pravidelně obměňovat.

clanek_005

Pokud máte v kuchyni portál nebo francouzské okno, doplňte bílý koncept Vertikálními žaluziemi. Ty jsou praktické v otázce naprostého soukromí i regulace dopadu světla. Pro velké zasklené plochy jsou Vertikální žaluzie tím bezesporu nejlepším řešením.

clanek_006

Ložnice

Protože je bílá symbolem čistoty a svěžesti, do ložnice je ideální volbou. V případě, že zde pomocí nábytku a zdí vytvoříte barevně neutrální prostředí, můžete si pak dovolit svěží dekorace nebo povlečení s originálními vzory

Na okna je vhodné umístit takové stínění, které je bílé, ale současně má vysokou úroveň zatemnění. Praktické jsou tak Látkové rolety, které dokáží okno vmžiku zatemnit a vytvořit příjemné místo pro spánek. 

V případě, že se Vaše ložnice v horkých dnech také nepříjemně ohřívá, zkuste zvážit nákup bílé Termo rolety. Ta díky speciální vrstvě ochrání Vaši ložnici před nadměrným horkem.

clanek_007

Dětský pokoj

Dětský pokoj je perfektní tehdy, když dokáže růst spolu s dětmi. Jejich zájmy se ale dost často mění, proto je třeba některé věci občas nahradit novými. Aby to ale nemusely být příliš velké investice, stačí velmi málo. Pokud jsou totiž zdi, nábytek i podlaha barevně neutrální, stačí jen v různých etapách měnit doplňky a dekorace.

Pokud byste do dětského pokoje hledali ideální stínění, byly by jím bezesporu originální Plisé rolety. A proč zrovna ony? Plisé rolety se od ostatních rolet liší tím, že nemají ovládací řetízek, a tím zajišťují maximální bezpečí pro děti. Dají se stahovat shora dolů i vytahovat zdola nahoru. Navíc nápadně připomínají tahací harmoniku, a tak jsou velmi hezkým a vkusným doplňkem.

clanek_008

Chodba

Pokud máte byt, v předsíni často nemáte okna, tudíž musíte spoléhat na světlo z okolních pokojů. Natřete-li stěny na bílo a zvolíte světlou podlahu, světlo se bude snáze odrážet a předsíň bude působit větší a světlejší. Doplnit ji pak můžete barevnými doplňky, obrazy nebo fotografiemi.

Jak na údržbu

Udržovat bílý interiér se někdy může zdát náročné, nicméně to jde snáze, než se může na první pohled zdát. Pokud nemáte tmavého domácího mazlíčka, tak světlá podlaha ledasco skryje. Matný bílý nábytek neprozradí každé zrnko prachu a omyvatelná barva na stěně životnost barvy několikanásobně prodlouží. Jak je to ale s bílými textiliemi, kterými jsou právě žaluzie a rolety?

Pokud nakoupíte u FOA, získáte rolety, které jsou takřka bezúdržbové. Jsou totiž opatřeny antistatickou vrstvou, která brání zbytečnému usazovaní prachu. Přistoupit k jejich údržbě tedy stačí jednou ročně nebo tehdy, když jsou znečištěny.

Rolety Den a noc a Látkové rolety

Jak bude samotná údržba vypadat, se odvíjí od toho, jak důkladně si budete přát rolety vyčistit. Oba typy rolet stačí pouze oprášit suchým hadříkem. Ten můžete také navlhčit, nicméně pak nechte rolety řádně proschnout a nenavíjejte je. V případě, že na roletě objevíte skvrnu, můžete sáhnout po jemném čistícímprostředku. V takovém případě ale nejdříve na malém prostoru rolety vyzkoušejte, zda rolety nepoškodí.

Na rolety můžete také použít vysavač. Pokud se tak ale rozhodnete, nastavte na vysavači nejnižší možný výkon a použijte šetrný kartáčový nástavec. Rolety nikdy neperte, nežehlete ani nekartáčujte.

Vertikální žaluzie

Lamely Vertikálních žaluzií lze pro čištění sundat. Lepší je ale čištění přímo na okně, kdy jsou lamely zavěšené. Postupovat pak můžete jako u rolet. Vyčistit je můžete pomocí suchého hadříku nebo vysavače nastaveného na nejnižší výkon. Pokud na lamele najdete skvrnu, můžete použít vlhkou hadru a šetrný čisticí prostředek. Vždy jej ale otestujte na nějakém méně viditelném místě.

Rolety nikdy neperte v pračce nebo nekartáčujte. Pokud máte látku s napařovanou hliníkovou vrstvou Premium Kamerun, k jejímu čištění vodu nikdy nepoužívejte. Došlo by k jejímu poškození.

Plisé rolety

Tyto rolety můžete vyčistit přímo na okně, a to prachovkou nebo vysavačem na nejnižší výkon. Pokud došlo k většímu znečištění, můžete tyto rolety také vyprat

Přichystejte si vodní lázeň o teplotě 30° a roletu do ní ponořte. Přidejte šetrný prací prostředek a nechte roletu 15 minut namočenou. Během toho ji párkrát roztáhněte, ať se voda dostane i do záhybů. Pak ji vytáhněte ven a osprchujte. Vymačkejte zbylou vodu a zavěste ji na okno. Nechte ji staženou na středu a jen občas ji roztáhněte a pak zase vraťte zpět. Po 24 hodinách roletu roztáhněte a nechte doschnout.

clanek_009

Zamilujte si bílou barvu s FOA

Bílý interiér je nadčasovou záležitostí, která vypadá skvěle v každém domě nebo bytě. Umožňuje totiž nekonečné barevné i stylové kombinace. Stejně skvěle vypadají v takovém interiéru i bílé rolety. Pokud chcete svůj interiér osvěžit a prozářit, vyberte si u FOA. Naše rolety a žaluzie promění Váš domov k nepoznání.