Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nápady na moderní home office

Práce z domova je čím dál častějším trendem. Někteří se pro takovou alternativu rozhodnou sami a jiní naopak nemají na výběr. Současná situace přeměnila mnoho domácností v kancelář. V zimě letošního roku pracovalo z domu téměř 15 % lidí. Ale je na takovou situaci každý byt či dům připraven?

Dostatek správně dopadajícího světla, kvalitní a stabilní stůl, ergonomicky tvarovaná židle. Tak přesně takhle pracovní zóna většiny z nás nevypadá, i když by měla. Spousta z nás se krčí v nepohodlných pozicích na pohovce a ideální světlo na práci je spíše jen naším nedostižným snem, nežli skutečností. Pojďme to společně změnit a říct si, jak si doma vytvořit ideální pracovní podmínky a jak proměnit náš home office v příjemnou a udržitelnou záležitost. 

Koupit si kvalitní nábytek je vesměs na každém z nás, protože potřeby jsou ryze individuální. Co je ale naprosto stejně důležité pro všechny, je správné světlo při práci. A právě na jeho význam a regulaci v podobě správného stínicího systému se dnes společně zaměříme.

Hlavní úskalí domácích kanceláří

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří mají rodinný dům a mohou si dovolit vyhradit celý jeden pokoj pro svou práci, můžete se radovat. Co když ale tuto možnost nemáte? V takovém případě je potřeba tento pracovní koutek vměstnat do nějakého z pokojů. Ale do kterého?

Jak jsme si již řekli, k práci je potřeba dostatek světla. Zatímco pracoviště jsou na tuto skutečnost připravená, domácnosti této alternativě příliš uzpůsobeny nejsou. Všude se nachází spíše dekorativní lampičky a lustry produkující úsporné, měkké světlo. Tyto typy osvětlení jsou skutečně estetické a podtrhnou útulnou atmosféru domova, nicméně jsou naprosto nepraktické a nedostačující v otázce domácí kanceláře.

Využití denního světla

Zde přichází na řadu řešení, které je dostupné pro každého. Tímto řešením je denní světlo. Práce s ním a jeho regulace nám pomůže vytvořit ideální místo pro práci, díky kterému se home office promění na práci snů. Líbí se Vám tato představa? A chcete se do budování kanceláře pustit hned, ale nevíte, zda zvolit obývák nebo ložnici? Poradíme Vám.

Vhodná místnost pro domácí kancelář

Bylo by skvělé, kdyby šlo říct, jaká místnost je pro Vaše nové pracoviště nejvhodnější, ale takové snadné řešení bohužel neexistuje. Základním faktorem, který by Vaše rozhodnutí měl ovlivnit, je jednoznačně světlo.

Pokud tedy máte možnost orientovat se podle světových stran, jednoznačně volte místnost, která je orientovaná na východ. Právě takový pokoj nabídne dostatek denního světla a současně nám ho poskytne po velkou část dne. 

Nezapomeňte, že ve vnitřních prostorách trávíme okolo 85 % denního času. Vytvořit si v nich přístup k přirozenému světlu je nesmírně důležité. V opačném případě má nedostatek denního světla dopad na naši psychiku a současně způsobuje bolest hlavy, máme tendenci být dříve unavení a často máme rychleji podrážděné a vyčerpané oči.

 clanek_001

Jak na správnou regulaci slunečního svitu

Jak jsme si řekli, denní světlo je pro práci nejvhodnější. Ale stejně jako máme u lampy možnost ji polohovat nebo naklánět její stínítko, tak i v případě slunečního svitu potřebujeme prostředky k jeho usměrnění a ovlivnění místa dopadu. 

Tímto řešením jsou rolety nebo žaluzie. FOA poskytuje opravdu široké spektrum stínicích systémů a my si je dnes společně projdeme a řekneme si, jaké jsou jejich výhody.

Rolety Den a noc

Tento typ stínění kombinuje ty nejlepší prvky z žaluzií a rolet v jednom produktu. Střídání průhledných a zatemňovacích pruhů napomáhá ke snadné regulaci světla. Pokud je místnost tmavá, je dobré zvolit světlou látku nízké gramáže, která umožní slunci snadnější prostupnost.

Toto řešení je pro práci ideální a současně krásně doplní náš interiér.

Římské rolety

Vzhledem k tomu, že místnost mnohdy neslouží pouze jako kancelář, potřebujeme spojit praktičnost stínicího systému s výjimečným designem. V takovém případě se nám do interiéru jednoznačně hodí římské rolety. Ty jsou něco mezi roletami a závěsy. Regulace světla je velice snadná a zdobnost těchto rolet je přitom výjimečná. 

Pokud toužíte po praktičnosti a jemnosti v jednom produktu, římské rolety jsou tou nejlepší volbou.

clanek_002

Rolety plisé

Máte stůl v pokoji v přízemí a z okna se díváte přímo na ulici? Nechtěli byste více soukromí? Zatímco v případě jiných typů stínění byste to museli vyřešit úplným zastřením oken, plisé rolety přichází s praktičtějším a neotřelejším řešením – nabízí možnost vytahování rolet i z horní části okna směrem dolů. Tím tak můžete zamezit zvědavým pohledům a současně nechat do své kanceláře pronikat dostatek denního světla.

Vertikální žaluzie

Ne nadarmo se tyto žaluzie v kancelářích často objevují. Pomáhají totiž skvěle usměrňovat dopad slunečních paprsků a pootočením lamel zajistit dostatek soukromí. Současně jsou vhodné pro stínění i velkých ploch.

Kromě toho jsou snadné na údržbu a FOA je nabízí nejen ve známé bíle variantě, ale i v široké paletě krásných barev, které pozvednou každý interiér.

clanek_003

Klasické látkové rolety a termo rolety

I dobrý spánek souvisí s dobrou prací. Pro tento účel jsou klasické rolety vždy skvělou volbou. Termo úprava Vám navíc zaručí, že kromě světla dokážete regulovat také teplo, které do místnosti proniká. 

Jak tedy vypadá ideální domácí kancelář?

  • Zvolte si kvalitní a stabilní stůl, který nabídne dostatek prostoru pro práci.
  • Vyberte si vhodnou židli, která je oporou pro Vaše záda, nabízí více variant polohování a je mobilní.
  • Zajistěte si dostatek úložného prostoru. Pořiďte si šuplíky, úložné boxy a případně poličky. Vše mějte vždy po ruce. 
  • K dobré organizaci práce může též pomoci nástěnka.
  • Opatřete si kvalitní lampu, která je polohovatelná a umožňuje měnit směr dopadu světla.
  • Stůl umístěte na místo, kde je dostatek denního světla. Tento faktor je klíčový. Přirozené světlo při práci doma přináší mnoho benefitů.
  • Pořiďte si praktickou stínicí techniku pro regulaci slunečního svitu a současně si tím zajistěte dostatek soukromí.

Jaké další benefity s sebou denní světlo přináší?

Zvolit si optimální místo pro práci, které nabízí dostatek přirozeného světla, není přínosné pouze proto, že šetří naše oči a chrání nás před zbytečnými migrénami či únavou. Benefitů je daleko více!

Silnější imunita

Studie již dávno dokázaly, že lidé, kteří mají při práci dostatek denního světla, jsou mnohem zdravější. Ať už za to může pozitivní vliv slunce na naši mysl nebo vitamín D, je jasné, že přístup slunce do místnosti je v otázce zdraví velmi důležitým bodem.

Lepší nálada

Ano, pokud budete mít pracovní stůl blízko oknu a skrze rolety budou dovnitř pronikat sluneční paprsky, jednoznačně bude mít taková poloha pracovního koutku pozitivnější dopad na Vaši mysl než umístění kancelářského stolu do místnosti bez oken.

Již zmíněný vitamín D také pomáhá se špatnou náladou a chronickými bolestmi. Lidé, kteří mají přístup k dennímu světlu, bývají obecně šťastnější.

Větší produktivita a lepší spánek

Denní světlo ovlivňuje náš biorytmus a je pro člověka přirozeným ukazatelem toho, kdy pracovat a kdy odpočívat. Pokud si k práci zajistíme správné množství přirozeného světla, máme tendenci být mnohem produktivnější. Současně dává ustupující sluneční svit člověku povel na přípravu ke spánku a tělo se na tento proces chemicky připraví.

Lidé, kteří jsou během pracovní doby vystaveni přírodnímu světlu, mnohem lépe spí a jejich spánek je vydatnější.

clanek_004

Hezčí místo

Pokud si svou kancelář vytvoříte u okna a okno opatříte jedním ze stínicích systémů FOA, vytvoříte tak krásné a útulné pracovní místo, na které se budete každý den těšit.

Ušetříte spoustu peněz

Pokud Vám všechny benefity připadají nedostatečné, máme tady jeden, který dokonce ušetří Vaše peníze! Pokud pro svou práci využíváte denní světlo a snadno si ho během dne regulujete, nepotřebujete používat lampičky ani centrální světlo v místnosti. 

Pokud byste měli pomocí lampiček a světel docílit takové intenzity svitu, jako nabízí slunce, jistě by se to na Vašem účtu citelně projevilo.

Pandemie koronaviru přesunula pracoviště mnoha lidí do jejich domácností a jen málokterá domácnost je na takovou skutečnost připravená.

Zajistit si správné pracovní podmínky je nesmírně důležité. Přesto mnoho lidí tento krok odsouvá a k práci využívá naprosto nevhodná místa, kterými jsou třeba gauč nebo postel.

Toto počínání se ale podepisuje jak na naší psychice, tak na našem fyzickém zdraví. Pokud home office nemá řádnou disciplínu, snadno sklouzneme k tomu, že si práci ještě více zprotivíme.

Nečekejte tedy na nic a zařiďte si útulné pracovní místo co nejdříve. Kromě kvalitního nábytku ale myslete na neméně důležitý faktor, a tím je denní světlo a jeho vhodná regulace.

Pro potřeby práce se světlem zvolte stínicí techniku FOA. Budete totiž moci vybírat z celé řady kvalitních stínicích variant v mnoha dekorech a barvách. Pamatujte, že každý pokoj i každé okno může mít specifické požadavky. FOA na to myslí, a proto Vám nabízí nejen klasické látkové rolety, ale také rolety Den a noc, římské nebo plisé rolety. Pokud si nevíte rady s regulací světla v případě francouzských oken, zvolte vertikální rolety, které nabízíme v mnoha barvách a stanou se tak krásným doplňkem Vaší domácnosti.

Sebelepší pracovní prostor nikdy nebude kompletní bez správného světla. Nezapomínejte na to a volbě správného stínění věnujte stejný prostor jako volbě ostatních prvků. Díky FOA bude stínicí technika nejen praktická, ale také estetická a vysoce kvalitní a vytvoří Vám nejen unikátní pracovní prostor, ale také útulnou domácnost.

clanek_005