Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Moderní nápady pro Vaši ložnici

Když už se rozhodneme zvelebovat náš domov, často začínáme u místností, ve kterých se setkáváme s rodinou a přáteli. Zapomínáme tak na další důležité pokoje, které si zaslouží péči. Jedním z takových pokojů je ložnice, ve které přitom trávíme přibližně třetinu našeho života. Jak ale ložnici proměnit? A co vše brát při zařizování v úvahu? Důležitou roli v ní bude hrát i stínicí technika

clanek_001

Pokud začneme s rekonstrukcí bytu, obvykle se na seznam priorit dostane obývací pokoj, kuchyň nebo koupelna. Málokdy začínáme změnou ložnice. Nemělo by tomu tak ale být! To, jak vypadá naše ložnice, má velký vliv na naši psychiku. Pouze příjemné prostředí nám totiž zaručí kvalitní odpočinek a spánek.

I když se zdá, že v ložnici není moc co vymýšlet, tak nám tato místnost nabízí celou řadu barevných i designových možností. My se dnes na tento prostor podíváme detailněji a poradíme Vám, jaký styl, barvy a doplňky budou ložnici slušet nejvíce!

Základem je správný výběr postele 

Když se budeme bavit o tom, co je centrálním a nejdůležitějším prvkem každé ložnice, jistě se shodneme na tom, že je to postel. Ani sebekrásnější místo pro odpočinek nebude vyhovující, pokud nám nenabídne postel, která tělu poskytne pohodlí a z toho plynoucí kvalitní spánek.

Hledejte kvalitní zpracování ve všech ohledech

Pokud plánujete ušetřit, raději se uskromněte v jiných oblastech než při výběru vhodné postele a kvalitních matrací. Vždy pečlivě zvažte Vaše potřeby a najděte takovou postel, která bude stabilní a kvalitně zpracovaná. Dále si dejte záležet na výběru vhodné matrace, která bude odpovídat Vašim potřebám.

Abyste zabránili hromadění prachu pod postelí a současně využili prostor na maximum, můžete zvolit takovou, která má dole úložné prostory

clanek_002

Zvolte si optimální barvy

Ložnice bývá často barevná všehochuť, která nemá jasně stanovený koncept. Psychologie barev je ale velmi důležitá. Obzvláště pak v prostředí, které má sloužit k odpočinku a zklidnění mysli. Vaše okolí má totiž na spaní stejně důležitý vliv jako samotná postel.

Jakým barvám se v ložnici vyhnout

Ložnice nabízí téměř neomezené možnosti při výběru barev. Přesto je ale lepší se některým odstínům vyhnout. Pokud zatím nemáte v barevném ladění úplně jasno, doporučujeme z úvah vynechat výrazné a křiklavé barvy, kterými jsou: oranžová, červená, černá, neonové odstíny, výrazně růžová apod. Tyto barvy jsou totiž příliš energické a nevyzývají ke spánku.

Jak teplé a studené barvy ovlivňují prostředí ložnice

Oba typy barev přináší do interiéru osobitou atmosféru a určité vlastnosti. Nelze tedy úplně říct, že je jedna skupina barev lepší než ta druhá. Proto Vaše volba z velké části závisí především na Vašich osobních preferencích.

Teplé barvy

Mezi teplé barvy patří béžová, meruňková, žlutá nebo zlatá. Po těchto barvách sáhněte v případě, že máte v ložnici rádi teplo a útulno

Studené a neutrální barvy

Pokud raději usínáte v klidném a chladnějším prostředí, skvělou volbou bude modrá, zelená nebo šedivá. Tyto barvy působí velmi relaxačně a vnesou do ložnice přesně to, co potřebujete.

Mezi dalšími barvami, které do ložnice patří, jsou pastelové tóny. Dodají prostoru potřebnou jemnost, útulnost, ale nebudou působit příliš teple. Dalším evergreenem jsou neutrální barvy, mezi kterými najdete bílou nebo šedivou. Ty se skvěle hodí ke kombinování s teplými i studenými barvami.

Chcete-li držet krok s posledními módními trendy, pak se nebojte sáhnout po fialové. Barvou letošního roku je totiž barva Very Peri.

clanek_003

Vyberte si jednotný styl

Do ložnice si můžete vybrat jakýkoliv oblíbený design. Je jen na Vás, zda jste fanoušky minimalismu, francouzského venkovského stylu, skandinávského stylu, retra nebo vyznáváte poslední módní trendy. 

Nepřehánějte to s doplňky

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv styl, zkuste se vždy držet v jeho kolejích. Nekombinujte nesourodé prvky, ať se ložnice nepromění v chaos. Dále prostor příliš nezahlcujte lapači prachu. Je přirozené, že osobní předměty navozují jistý pocit útulnosti a ložnici zvelebují. Jejich přemíra ale nesvědčí snadné údržbě. 

Pokud do ložnice chcete vnést prvek útulnosti a osobitosti, využijte stěny. Geometricky uspořádané obrazy, fotografie nebo zrcadlo místnost příjemně zateplí. Jako další praktická dekorace může posloužit tapeta na jedné straně místnosti nebo polštářky barevně laděné s prostorem.

Zorganizujte místnost s ohledem na úložné prostory

Při zařizování jakékoliv místnosti je důležité myslet na úložné prostory. Pokud jich máte nedostatek, zvažte nákup postele s šuplíky, kam můžete pohodlně uklidit náhradní peřiny, deky i ložní prádlo. 

Máte-li tu možnost, nechte si zhotovit nábytek na míru. Prostor se tak využije na maximum a úložné prostory budou uzpůsobeny Vašim potřebám. 

V opačném případě pamatujte, že pokud nakupujete klasický nábytek, prostor lze využít nejen v jeho šířce, ale i výšce. Nekupujte pouze komody, ale také vysoké skříně nebo závěsné skříňky. Úložné prostory mohou poskytnout také noční stolky, police nebo regály.

Dejte si záležet na volbě osvětlení

Osvětlení je neméně podstatnou záležitostí při zařizování ložnice. Ačkoliv sem chodíme primárně odpočívat, osvětlení je velmi důležité. Zvolte si kvalitní centrální světlo

Pokud ložnici budujete od základu nebo děláte rozsáhlou rekonstrukci, zvažte také umístění vypínačů centrálního osvětlení. Ideální je, pokud máte možnost toto světlo ovládat dvěma vypínači, kdy jeden je umístěn u dveří a druhý u postele.

Nezapomeňte na doplňující osvětlení, kterým jsou lampy, lampičky nebo LED pásky. V ložnici byste měli mít více zdrojů světla a jeden z nich by měl být vždy v blízkosti postele.

clanek_004

Nezapomeňte na okna

Když už hovoříme o organizaci prostoru a potřebě kvalitního osvětlení, neměli bychom opomenout další klíčovou věc, a tou je kvalitní okenní stínění. Mít možnost úplného zatemnění je v ložnici velmi zásadní. Současně by se ale tato místnost neměla stát temnou kobkou, tudíž by práce s denním světlem měla být jednoduchá.

Stínicí technika je stejně důležitá jako kvalitní matrace

Šišinka neboli epifýza je žláza, která v našem těle produkuje melatonin, tedy hormon spánku. Aktivita šišinky a produkce melatoninu se odvíjí od toho, zda na naši oční sítnici dopadá denní světlo nebo ne. Čím větší tmu tedy v ložnici máme, tím snadnější usínání a vydatnější spánek z této skutečnosti pramení.

Na výběru vhodných rolet nebo žaluzií by si měli dát záležet i ti, kteří spí během dne. V takovou chvíli je blokace slunečního svitu velmi důležitá. V opačném případě bude spánek mělký a nevydatný.

Už nikdy víc žádný hmyz

Dalším důležitým faktorem pro kvalitní spánek je správná teplota v místnosti a dostatek čerstvého vzduchu. Pokud rádi větráte a dopřáváte si v noci čerstvý vzduch, nenechte si to kazit protivným hmyzem. 

V naší nabídce naleznete Sítě proti hmyzu zhotovené přímo na míru Vašich oken. Budete si tak moc dopřávat čerstvý vzduch a klidně si číst u rozsvícené lampičky.

Vyberte si moderní stínění

Stínicí technika ochrání prostor před slunečními paprsky a ještě mu dodá nový, moderní vzhled. Aby tomu tak ale bylo, je třeba zvolit tu správnou!

Látkové rolety

Tradiční Látkové rolety jsou ideálním řešením pro každou ložnici. Ať už máte klasické nebo střešní okno, u nás najdete řešení pro oba typy. Vybírat můžete z desítek barev a barevných odstínů. Díky tomu tak rolety mohou doplnit barevné ladění jakékoliv ložnice. Pokud spíte i během dne, doporučujeme zvolit vysokou úroveň zatemnění. Dále pamatujte, že čím tmavší roletu vyberete, tím většího zatemnění docílíte.

Pokud chcete v ložnici udržet během teplých nebo chladných dní stabilní teplotu, zkuste naše Termo rolety. Jejich speciální vrstva má termoregulační vlastnosti a Blackout provedení se postará o naprostou tmu v místnosti.

clanek_005

Rolety Den a noc

Rolety Den a noc se do ložnice skvěle hodí nejen díky svěžímu, modernímu designu, ale také pro snadnou práci s denním světlem a možností úplného zatemnění. Horizontální pruhy látky se díky ovládacímu řetízku budou překrývat přesně dle Vaší potřeby.

Pokud ložnici využíváte k dennímu spaní, jistě oceníte variantu Blackout, která místnost efektivně ochrání před denním světlem.

Nadčasový design spolu s čtyřmi úrovněmi zatemnění zaručí, že najdete optimální rolety Den a noc pro každou místnost.

clanek_006

Plisé rolety

Tyto skládané rolety jsou unikátní hned v několika ohledech. Jsou totiž dostupné v mnoha barevných variantách, třech úrovních zatemnění, ale hlavně se dají na okně stahovat i vytahovat z obou stran

Plisé rolety se stanou velmi originálním prvkem. Díky více úrovním zatemnění tak můžete pořídit Blackout variantu pro ložnici a do dalších místností zvolnit zatemnění nízké nebo střední. Pokud v nějakém z pokojů máte střešní okno ani to nebude problém. V naší nabídce totiž najdete i Plisé rolety pro střešní okna

Díky absenci řetízku jsou Plisé rolety bezpečné  a vhodné i do dětského pokoje. Jejich ovládání pomocí madla je velmi snadné. Pokud hledáte originální stínění, pak jsou tyto rolety skvělou volbou.

clanek_007

Vertikální žaluzie

Pokud máte v ložnici francouzské okno nebo balkonové dveře, pak jsou ideálním typem stíněním Vertikální žaluzie. Skvěle dokáží zakrýt rozsáhlé plochy a díky mnoha barevným variantám doplní jakýkoliv design. 

Zařiďte si ložnici s FOA

Ložnice si zaslouží moderní vzhled stejně jako jiné místnosti v domě. Nikdy se ale nenechte unést trendy natolik, abyste zapomněli na praktičnost. Ložnice primárně slouží ke spánku a odpočinku. Aby si těchto aktivit mohlo tělo užívat na maximum, potřebuje optimální prostředí. To začíná u kvalitní postele a správného okenního stínění. 

Volbu optimálně tvrdé matrace nebo lampiček necháme na Vás. Se stínicí technikou Vám ale rádi poradíme. Pokud potřebujete s něčím pomoct, zavolejte nám na číslo 555 222 462 nebo napište na info@foa.cz. Prohlédněte si naši širokou nabídku rolet a proměňte ložnici ve Vaše nové nejoblíbenější místo v domě.