Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jaký je rozdíl mezi roletami a žaluziemi

Při výběru stínicí techniky do Vašeho domova možná zjistíte, že možností je mnohem více, než jste si původně mysleli. Pokud záclony nejsou pro Vás to pravé, stále máte na výběr mezi roletami nebo žaluziemi. Kromě vzhledu a estetiky, je třeba zvážit také několik funkčních rozdílů. V tomto článku se ponoříme do rozdílů mezi roletami a žaluziemi a podíváme se na jejich jedinečné vlastnosti.

clanek_001

Žaluzie

Ačkoliv existují i venkovní žaluzie, my se dnes soustředíme na interiérové žaluzie. Žaluzie jsou připevněny pouze k horní části okna a volně visí dolů, aby zakryly okenní tabuli. Obecně se stahují vertikálně a jsou ovládány taháním za šňůru; k dispozici jsou však i svislé žaluzie, které se roztahují ze stran jako závěsy.

Žaluzie lze rozevřít jen tolik, kolik si přejete, což z nich dělá všestrannou možnost pro dosažení soukromí a skvělou zábranu v přístupu světla. Lamelové žaluzie nabízejí skvělé ovládání, protože lamely lze libovolně natáčet a plynule tak regulovat světlo, a přitom poskytovat soukromí.

Nejčastější typy interiérových žaluzií

Horizontální žaluzie – klasické žaluzie do plastových nebo dřevěných oken. Jsou doposud nejrozšířenějším typem stínění, zejména ve starší zástavbě. Jejich lamely jsou většinou z hliníku, plastu, dřeva či bambusu.

Existuje velké množství firem, které se zabývají instalací a seřizováním těchto rolet. To ukazuje, jak moc jsou horizontální žaluzie na trhu rozšířené. K dispozici je celá řada barevných odstínů a někdy jsou dokonce žaluzie opatřeny nějakým motivem a obrázkem.

Vertikální žaluzie – jsou ideální pro zastínění velkých oken a prosklených stěn. Nejčastěji tedy najdou uplatnění v kancelářských budovách a v moderních interiérech. Bývají sestaveny z látkových pruhů, ale jsou k vidění i jiné materiály včetně dřeva.

Výhodou je určitá podobnost s běžnými závěsy, které tyto žaluzie často nahradí. Navíc i tyto žaluzie umí natáčet své lamely, takže regulace průchodu světla je mnohem plynulejší než u závěsů.

clanek_002

Venkovní žaluzie – slouží zároveň jako bezpečnostní prvek v ochraně před zloději. Z toho důvodu jsou většinou použité pevné materiály, jako je kovový plech. Zajišťují vysoký stupeň stínění.

Kov ale akumuluje dost tepla ze slunečního záření, které pak sálá do místnosti. Proto se venkovní žaluzie často doplňují nějakým typem interiérového stínění.

Rolety

Typickým znakem rolet je nějaký druh látky, který se stahuje z horní části okna k jeho dolní části. Opět je dělíme dle umístění na interiérové rolety a venkovní čili exteriérové rolety. Rolety mají mnohem delší historii než žaluzie a existují tedy i ve více variantách.

Téměř všechny druhy rolet stíní vždy celou plochu okna, přes kterou je stáhnete. Regulace množství světla tedy není tak variabilní jako u žaluzií. Výjimkou mezi roletami jsou v tomto ohledu rolety Den a noc, které kombinují výhody žaluzií a rolet do jednoho skvělého stínicího systému.

Nejčastější typy interiérových rolet

Látkové rolety – klasické stahovací rolety, které se tak rozšířily v období stavění velkých sídlišť. Jejich výhodou je vysoká variabilita látek, ze kterých se vyrábějí. Máte k dispozici doslova tisíce typů, barev, motivů a vzorů.

K jejich ovládání stačí šňůrka nebo tyč. Roletu jen stáhnete do požadované výšky a je hotovo. Pokud požadujete úplné zatemnění, jsou látkové rolety tou nejlepší volbou – látka nemá žádné otvory ani tvarování, kudy by mohlo slunce pronikat. Existují i tzv. Blackout rolety pro vysoké zatemnění.

clanek_003

Římské rolety – jinak také zvané řasící rolety. Jejich historie opravdu sahá až do dob starého Říma. Typické použití je v interiérech, ve kterých je tím hlavním prvkem estetický dojem. Rolety totiž tvoří elegantní látkové sklady a průvěsy, což je ve spojení s množstvím různobarevných látek úchvatná podívaná.

Římské rolety se také často používají v kombinaci s další stínicí technikou. Zatímco římské rolety zajistí příjemný vzhled, jiný typ rolety či žaluzie zase zajistí požadované stínění.

Rolety Den a noc – nejmladší člen v rodině rolet. Podnětem k jejich vzniku byla snaha spojit výhody běžných látkových rolet a klasických žaluzií. Tyto rolety tvoří látka ze dvou střídajících se pruhů – průhledného a neprůhledného. Látka se odvíjí ve dvou překrývajících se vrstvách, takže jejich vzájemný pohyb plynule přechází od úplně zastíněného okna k částečně průhlednému zastínění.

Jejich snadná instalace, kterou zvládnete sami za pár minut, jednoduché ovládání a údržba spolu s univerzálním nasazením z nich činí favority naší nabídky stínicí techniky. Pokud Vám staré žaluzie dosluhují, jsou rolety Den a noc ideálním nástupcem.

clanek_004

Rolety na střešní okna – většinou představují variantu látkových rolet jen s požadovanou změnou uchycení rolety. Sklon střešních oken totiž vyžaduje okraje střešních rolet vést v liště, aby se zabránilo prověšení rolety do prostoru. 

Vyrábějí se i rolety, které jsou přímo určené pro stínění střešních oken konkrétních výrobců oken, jako třeba Velux nebo Fakro.

Proč stínicí techniku od FOA?

První důvod, proč si pro nákup stínicí techniky vybrat FOA, je už patrný. A totiž, že u nás máte na výběr hned z několika druhů rolet a žaluzií, takže najdete optimální řešení pro každou místnost. Mezi další důvody patří:

  • Zhotovujeme rolety přímo na míru Vašich oken. U nás tak seženete jakýkoliv rozměr.
  • Na rozdíl od konkurence naše rolety i žaluzie dorazí již složené. Stačí je pouze namontovat, což nezabere více než pár minut a zvládne to i začátečník.
  • Naše rolety umožňují i instalaci bez vrtání.
  • Zasíláme až 8 vzorků látek zdarma
  • Jednotlivé druhy stínění jsou dostupné ve více barevných provedeních a úrovních zatemnění. Pro každý pokoj si tak najdete optimální řešení.

Pokud ještě ideální stínění nemáte nebo zvažujete výměnu toho stávajícího za módnější a praktičtější, pak se podívejte na naši širokou aktuální nabídku