Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž vertikálních žaluzií

Prohlíželi jste si nabídku na našem e-shopu a zalíbily se Vám vertikální žaluzie? Aby také ne – vypadají moderně, jsou z kvalitních materiálů a skvěle poslouží svému účelu. To vše za pěknou cenu. Říkáte si ale, jak se jenom montují? Zvládnete to vůbec? Máme pro Vás dobrou zprávu. Není to vůbec složité. Závěsný systém zvládnete přidělat raz dva. Jak na to, se dočtete v našem článku.

clanek_001

Vertikální žaluzie jsou naprosto nezbytné vybavení do kancelářských prostorů, ale i do domácnosti s velkými okny. Pokud máte obývací pokoj či jídelnu, které se pyšní rozměrnými zasklenými plochami a běžné žaluzie na ně nestačí, pořiďte si naše vertikální. Ty jsou totiž na takovéto případy jako dělané.

V následujícím textu se podíváme na to, jak vertikální žaluzie instalovat. Sami uvidíte, že to není nic složitého a rozhodně nebudete potřebovat domů zvát technika. Stačí jen pár minut Vašeho času, trocha trpělivosti a je to – stínicí technika je připravená k použití. 

Proč a kdy se rozhodnout pro vertikální žaluzie

Máte větší okna, výklenek nebo balkonový prostor. Vertikální žaluzie jsou vyráběné na velké zasklené plochy. Bezpečně zakryjí celou skleněnou tabuli. Můžete je nechat shrnuté na jednu stranu a užívat si tak výhled ven. Nebo je zatáhnout a dopřát si soukromí. Je jen na Vás, pro co se rozhodnete. Vertikální žaluzie se Vám plně přizpůsobí. 

Chcete se ochránit před venkovním světlem. Velká okna jsou sice krásná, ale taky jimi proudí velké množství světla, ať už ze slunce či z pouličních lamp. Pokud je Vám přímý svit během dne nepříjemný, ochraňte se před ním pomocí vertikálních žaluzií. Místnost s nimi dokonale zastíníte, ať už je venku jakákoliv denní doba. 

Potřebujete místnost zatemnit. Nabízíme dokonce látky, které interiér doslova zatemní, a vytvoří tak podmínky ideální pro spánek přes den či sledování televize. Vertikální žaluzie s šířkou lamely 127 mm zatemňují více než jiné typy, mají totiž kolem lamel méně průsvitů. 

TIP: Hledáte obdobné řešení i do menších, klasických oken? Pokud Vám jde především o co nejlepší izolační vlastnosti, ale i vysoký stupeň zatemnění, doporučujeme naše Termo rolety. Ty vyrábíme ze speciální postříbřené látky, která Vás nezradí ani během extrémního počasí. V případě, že je pro Vás nejdůležitější trendy vzhled a požadujete běžnou míru zastínění, pořiďte si náš hit, rolety Den a noc.

Hledáte stylovou stínicí techniku do Vaší domácnosti. Už dávno neplatí, že by se vertikální žaluzie hodily pouze do kanceláří. Díky tomu, že používáme moderní látky a barvy, uděláte s nimi parádu i ve Vaší domácnosti. Navíc, jednotlivé pruhy látek (textilní lamely) jsou do velké míry nezávislé jedna na druhé. Proč tedy nezkombinovat různé druhy? Docílíte tak zajímavého efektu a Vaše žaluzie udělají dojem na každého, kdo k Vám domů zavítá.

Preferujete snadnou údržbu. Oproti klasickým žaluziím, které je velice obtížné, někdy dokonce nemožné, dobře vyčistit, jsou vertikální žaluzie příjemnou změnou. To samé ale platí i o závěsech a záclonách. V těch se neustále usazuje prach a většinou nejde udělat nic jiného, než je sundat, vyprat a poté pracně žehlit. 

Vertikální žaluzie Vás potěší svou nenáročností. Při čištění je není nutné vůbec sundávat. Nejlépe se totiž čistí právě ve svislé poloze. Samozřejmě pokud by situace vyžadovala hloubkové čištění, je možné je demontovat a poté opět nasadit na okno.

clanek_002

Na vertikálních žaluziích se neusazuje prach. Mají totiž antistatickou povrchovou úpravu. Navíc se neustále pohybují, a tím i oklepávají. Pokud je však místnost hodně prašná a na žaluziích přeci jen nějaký prach zůstal, vezměte do ruky prachovku nebo suchý hadřík a rolety oprašte. Lze využít i vysavač, ovšem pouze v případě, že ho zapnete na nejnižší možný výkon.

Na odolnější skvrny lze použít jemný čisticí prostředek a navlhčený hadřík. Nejprve však vyzkoušejte, jak bude se saponátem látka reagovat, a to na skrytém místě. Pokud po uschnutí neuvidíte změny na látce, můžete začít s čištěním i jinde.

POZOR: Látky s napařovanou hliníkovou vrstvou (typ PREMIUM – Kamerun) se nesmí čistit vodou. Vrstva by se tím poškodila.  

Nechcete za žaluzie utratit spoustu peněz. Stínicí techniku sami vyrábíme, proto si ji můžeme dovolit nabízet za příznivé ceny. Neváhejte a pořiďte u nás rolety či žaluzie pro celou domácnost. Nabízíme množstevní slevy. A pravidelně u nás narazíte na různé výprodeje či jednorázové akce. 

Zvolte správnou látku

Lamely vyrábíme z několika různých látek. Každá má trochu jiné vlastnosti a vzhled. Do ložnice doporučujeme zatemňující látky, které vytvoří příjemné přítmí. Do kuchyně a společenských místností jsou zase lepší látky s menší gramáží, které částečně propouští světlo. 

TIP: Pokud chcete co nejvyšší stupeň zatemnění, zvolte rolety s označením Plné zatemnění nebo Blackout v tmavších barvách.

Pojďme se na jednotlivé typy látek a jejich základní vlastnosti ve zkratce podívat. Pokud byste vše chtěli prostudovat do detailů, doporučujeme rádce Typy lamel pro vertikální žaluzie.  

  • Látka STANDARD Barevná LE: Silná, pevná, neprůhledná. Pokud chcete minimalizovat průsvit slunečního světla, zvolte tmavší barvy. Není zcela zatemňující. Materiál je 100 % polyester.
  • Látka PREMIUM Zatemňující VK: Silná, pevná a zcela neprůhledná. Zatemňující. 100 % polyester.
  • Látka BASIC – Průsvitná – VS: Silná, pevná. Neprůhledná, ale částečně propouští světlo. Žíhaný vzhled, jednobarevná. 80 % polyester, 20 % plátno.
  • Látka STANDARD Přírodní VP: Silná, pevná. Siluety skrze ni nejsou vidět, ale není zcela zatemňující. Přírodní vzhled. 80 % polyester, 20 % plátno.

Vyberte vhodný typ ovládání

Vertikální žaluzie nabízíme ve čtyřech typech ovládání. Jaké si vyberete Vy? Rozhodujte se nejen podle osobních preferencí, ale i podle dispozic u Vás doma. Všude se hodí trochu něco jiného. 

  • Zatahování směrem k ovládání: Zatahování lamel je nasměrováno k ovládacímu mechanismu, dokud úplně nezakryjí okno. Pokud lamely zcela roztáhnete, budou na druhé straně od řetízku.  
  • Zatahování směrem od ovládání: Zatahování lamel je nasměrováno směrem od ovládacího mechanismu, dokud úplně nezakryjí okno. Pokud jsou zcela roztažené, jsou všechny u řetízku.
  • Zatahování směrem od krajů ke středu: Zatahování lamel směřuje od vnějších stran ke středu, podobně jako to vídáte třeba v divadle u opony. Při úplném roztažení je polovina lamel na pravé a druhá na levé straně. Ovládací mechanismus může být nalevo i napravo.
  • Zatahování směrem od středu ke krajům: Zatahování lamel směřuje od středu kolejnice ke krajům. Při úplném roztažení budou lamely uprostřed. Ovládací mechanismus může být nalevo i napravo.

Nemůžete se rozhodnout? Doporučujeme náš text Typy ovládání vertikálních žaluzií. Najdete tam zevrubnější vysvětlení, obrázky a praktickou tabulku, která Vám pomůže s výběrem.

clanek_003

Jak změřit velikost vertikálních žaluzií

Pro úspěšné dokončení objednávky je potřeba přesně změřit okna. Jak zjistit velikost žaluzie? Není to nic složitého. Do objednávky zadáte typ montáže, pro který jste se rozhodli, a výslednou šířku celého profilu a výšku lamel včetně profilu. 

Pokud byste náhodou měli jiný rozměr, než je v naší nabídce, zadejte do objednávky nejvyšší, který se mu blíží a do poznámky rozměry upřesněte. Nebo nás telefonicky kontaktujte a společně vše vyřešíme. Rádi pro Vás vytvoříme individuální řešení na míru.

Rolety tedy budeme měřit v závislosti na typu montáže:

  • Vrtání do stropu místnosti: Výška se určuje podle výsledné výšky žaluzií. Měřte tedy od stropu až k podlaze nebo parapetu. Maximální výška je 300 cm. Šířku měřte s přesahem přes výklenek v rozsahu od 30 cm do 300 cm.
  • Vrtání do zdi: Výšku volte od místa, kde budou žaluzie nainstalovány, a to až po parapet nebo podlahu. Rozsah je 30 cm až 300 cm. Šířku měřte s přesahem přes výklenek v rozsahu od 30 cm do  300 cm.
  • Vrtání do stropu výklenku: Výšku měřte od stropu až k podlaze nebo parapetu. Lze zadat až do 300 cm. Šířku změříte tak, že vezmete míru celého výklenku ve třech místech. Od nejmenšího rozměru odečtěte 0,5 cm. Tento rozměr zadejte v detailu produktu při objednávce. Rozsah šířky může být 30 cm až 300 cm.

Něco Vám není jasné? Podívejte se na návod Jak změřit vertikální žaluzie. Najdete tam i obrázkové vysvětlení.

clanek_004

Jak na montáž vertikálních žaluzií

Nyní jsme se dostali až k samotné montáži vertikálních žaluzií. Co všechno budete potřebovat? Vrtačku a možná štafle v závislosti na tom, kam budete vrtat a jak je dané místo vysoko. Vhod Vám přijde i tužka pro zakreslení bodů vrtu. Vše ostatní Vám dodáme my, včetně složených rolet. 

Vrtání do stropu místnosti

Nejčastější způsob montáže. Lez zvolit, v jaké vzdálenosti od zdi žaluzie umístíte.

  1. Do spodní strany lamely nasuňte plastové díly, které zatíží látku vertikálních žaluzií.
  2. Do místa, kde bude vertikální žaluzie připevněná, navrtejte díry a vložte do nich hmoždinky.
  3. Do děr navrtejte šroubky včetně horních kovových dílů pro zacvaknutí profilu.
  4. Do přivrtaných horních kovových dílů zacvakněte celý profil vertikální žaluzie.
  5. Do horní části lamely nasuňte užší plastový díl, a poté ji zahákněte za horní háček v profilu vertikální žaluzie.
  6. Obě spodní strany lamely zajistěte řetízkem. Zbytek můžete ustřihnout.

Vrtání do zdi

Tento způsob montáže je ideální v případě, že máte vysoké stropy.

  1. Do spodní strany lamely nasuňte plastové díly, které zatíží látku vertikálních žaluzií.
  2. Na kovový díl ve tvaru L našroubujte horní kovový díl pro zajištění profilu celé Vertikální žaluzie.
  3. Do místa, kde bude vertikální žaluzie připevněná, navrtejte dvě díry a vložte do nich hmoždinky. Před navrtáním změřte vzdálenost děr od sebe dle kovového dílu tvaru písmene L.
  4. Do hmoždinek navrtejte šroubky včetně kovového dílu ve tvaru písmene L.
  5. Na horní kovový díl nacvakněte celý profil vertikální žaluzie.
  6. Do horní části lamely nasuňte užší plastový díl, a poté ji zahákněte za horní háček v profilu vertikální žaluzie.
  7. Obě spodní strany lamely zajistěte řetízkem. Zbytek můžete ustřihnout.

Vrtání do stropu výklenku

Tímto způsobem montáže ušetříte prostor v místnosti. Pozor, aby žaluzie nenarážely do kliky dveří, což by mohlo znesnadňovat otevírání oken.  

  1. Do spodní strany lamely nasuňte plastové díly, které zatíží látku vertikálních žaluzií.
  2. Do místa, kde bude vertikální žaluzie připevněná, navrtejte díry a vložte do nich hmoždinky.
  3. Do děr navrtejte šroubky včetně horních kovových dílů pro zacvaknutí profilu.
  4. Do přivrtaných horních kovových dílů zacvakněte celý profil vertikální žaluzie.
  5. Do horní části lamely nasuňte užší plastový díl, a poté ji zahákněte za horní háček v profilu Vertikální žaluzie.
  6. Obě spodní strany lamely zajistěte řetízkem. Zbytek můžete ustřihnout.

Více detailů včetně obrázků a instruktážních videí najdete v textu Montáž vertikálních žaluzií.

Máte dotaz? Kontaktujte naši zákaznickou podporu 

Pokud máte ohledně vertikálních žaluzií jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle 555 222 462 každý všední den od 8:00 do 16:00. Můžete nám také napsat e-mail na adresu info@foa.cz

Pár slov na závěr

Nyní už víte, jak správně vybrat a namontovat vertikální žaluzie. Abychom Vám nákup ještě ulehčili, vypracovali jsme pro Vás detailního Průvodce, který Vás provede výběrem vhodných rolet či žaluzií pro celou Vaši domácnost. Najdete v něm vše podstatné.

Věříme, že si u nás vyberete a že budete s nákupem spokojení.