Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak na montáž látkových rolet

Váháte nad nákupem látkových rolet právě kvůli složité montáži? Máme pro Vás dobrou zprávu! Rolety značky FOA totiž zvládne namontovat úplně každý, a to během pár minut. Navíc pro Vás máme i variantu kazet bez vrtání. Přečtěte si, jak na to.

clanek_001

Látkové rolety jsou ideálním řešením pro Vaši domácnost. Udrží ostrý sluneční svit za okny pokoje. A také zajistí, že budete mít dostatek soukromí. Oceníte je i v případě, když si chcete místnost dokonale zatemnit a odpočinout si během dne. Nebo si s rodinou udělat filmové odpoledne. Třešničkou na dortu je elegantní vzhled a bohatý výběr barevných provedení. 

Jak si ale poradit s montáží látkových rolet. Nebude to pro Vás příliš těžké? V následujícím textu poznáte, že je to hračka a že to zvládne naprosto každý.

Kdy se rozhodnout pro látkové rolety

Nejprve pár slov o tom, jak vlastně látkové rolety fungují a proč je pořizovat. Tato stínicí technika kryje skleněnou plochu okna po celé šířce. Neprosvítá skrze ně světlo, jelikož mezi vlákny nejsou žádné mezery. Kdybychom je porovnali například s roletami Den a noc, tak s látkovými roletami dosáhnete mnohem většího stupně zatemnění.  

Pokud tedy hledáte stínicí techniku, díky které vykouzlíte v pokoji přítmí a příjemnou atmosféru, ať už je venku světlo nebo tma, našli jste ten správný produkt. Hodí se skvěle do bytů v rušných částech města, do oken, vedle kterých jsou venkovní světla atd. 

Látkové rolety Vás ale ochrání i před slunečním světlem, které dokáže být obzvlášť v létě nepříjemné. A to není všechno. Mají ještě jednu příjemnou vlastnost – dokážou totiž držet teplo venku a nedovolí, aby vniklo do místnosti. To ocení každý, pro koho jsou letní vedra utrpením a hledá způsob, jak je zmírnit.

clanek_002

Pokud by Vám však šlo o maximální tepelnou izolaci (v létě i v zimě), pak doporučujeme Termo rolety, u kterých je tato vlastnost ještě vylepšená díky speciální postříbřené termo vrstvě.

Dále Vám látkové rolety zajistí soukromí. Skrze ně neprohlédne ani ten nejzvědavější kolemjdoucí. Stejně jako sluneční paprsky, i pohledy lidí se do Vaší domácnosti zkrátka nedostanou. To se může hodit i v případě, kdy chcete vytvořit iluzi, že je někdo doma, a ochránit tak domácnost před zloději.

A třešnička na konec – látkové rolety jsou výrazným dekoračním prvkem, se kterým si můžete vyhrát. Mohou buď nenápadně splynout s okolím. Nebo naopak tvořit kontrastní akcent, který zaujme každého hosta. Nabízíme je ve spoustě barevných variacích. Vyberou si u nás jak příznivci neutrálních odstínů a klasiky, tak odvážní bytový designéři, kteří chtějí něco extra. 

Výběr správné kazety

Látková roleta je umístěná v kazetě. To je mechanismus, který ji vlastně drží, a do kterého se navíjí, když ji rolujete nahoru. Látkové rolety jsou k dostání ve třech typech kazet: otevřená, POLO a MAXI. Ty se od sebe liší možností uchycení – bez vrtání nebo navrtáním do okennímu rámu, zdi či stropu. Roletu dostanete vždy včetně mechanismu pro ovládání řetízku. Pojďme se nyní podívat na typy kazet zblízka.

clanek_003

  • Otevřená kazeta se dá upevnit zavěšením na rám, lepením na okno, případně vrtáním do okna, stěny nebo stropu. Mezi její přednosti patří nízká gramáž a malá velikost, takže ji lze umístit kamkoliv. Klidně i do nájemního bytu, kde nechcete nic vrtat. Otevřená kazeta je k dispozici v bílé a hnědé barvě. Výška je 150 cm a 240 cm, šířka 30 cm a 160 cm.
  • POLO kazeta se upevňuje vrtáním do stropu, do okna nebo do stěny. Pokud ji navrtáte do stropu, bude zakrytá z pohledové strany a perfektně splyne s okolní stěnou. Má zadní hliníkový profil. Díky horní hliníkové krytce, která funguje jako stříška, na roletu nesedá prach. Je pevná a lehká. Vyrábíme ji v šířce 30 cm a 190 cm. Ovšem lze objednat šířku až 210 cm. Výška kazety je 150 cm a 240 cm. Je dostupná v bílé a hnědé barvě. 
  • MAXI kazeta se upevňuje vrtáním do okna, do stěny a do stropu. MAXI kazeta má hliníkový profil, který roletu lemuje ze všech stran. Díky tomu je lépe chráněný před prachem než u ostatních kazet. MAXI kazeta nemá postranní vodicí silon. Nabízíme ji v bílé, hnědé a stříbrné barvě. Šířka je 30 cm a 240 cm, výška 150 cm a 240 cm. MAXI kazeta je zárukou nejvyššího luxusu a kvality.

Vše najdete detailněji rozvedené v textu Typy kazet pro látkové rolety. Čeká tam na Vás i praktická tabulka, která Vám pomůže udělat správné rozhodnutí a ušetří Váš čas.

Jak změřit velikost rolety

Samotná montáž je hračka. Jenže pokud nemáte správnou velikost rolety, ani ten nejjednodušší způsob montáže Vás nespasí. Pro Váš maximální komfort a spokojenost je proto klíčové vše správně změřit a vybrat vhodný rozměr.

Je pro Vás přeměřování neprobádaná oblast? Pokud s tím nemáte zkušenosti, nic se neděje. Vypracovali jsme pro Vás detailní návod, jak na to. V textu Jak změřit látkové rolety zjistíte, jak rolety správně měřit s ohledem na to, jaký typ montáže chcete. Nahráli jsme i instruktážní video, díky kterému to zvládnete raz dva. Podívejte se na něj.

Nenašli jste v nabídce rozměr, který potřebujete? Nevadí! My Vám totiž rádi vyrobíme rolety na míru. V objednávce vyberte rozměr, který se Vašemu požadovanému nejvíce blíží. A do poznámky potom napište, jaký rozměr skutečně požadujete. 

Montáž látkových rolet

Látkové rolety můžete namontovat hned několika způsoby. Každý si najde způsob, který mu vyhovuje. Pokud nechcete vrtat, nemusíte. Stačí zakoupit správnou kazetu a máte to bez starostí. To ocení každý, kdo bydlí v pronajatém bytě a nechce, nebo má zakázáno, kolem oken vrtat. Ovšem ani montáž spojená s vrtáním není nic složitého.  

clanek_004

Kazety i rolety Vám pošleme složené. Nemusíte si proto dělat hlavu se sestavováním jednotlivých dílů dohromady. K finální montáží je zapotřebí jen pár součástek, které Vám samozřejmě dodáme společně s roletou. Jak se tedy látkové rolety dají namontovat?

  • Zavěšením na okno bez vrtání.
  • Vrtáním na okno.
  • Vrtáním do zdi.
  • Vrtáním do stropu.

Na montáž vrtáním budete potřebovat vrtačku a metr s tužkou pro vyměření a zakreslení místa pro vrt. A to je celé. Vše ostatní najdete v balení. V následujících kapitolách se podíváme na to, jak se při jednotlivých typech montáže postupuje.

Zavěšení na okno bez vrtání

 

  • Vhodné pro otevřené kazety

 

Připravte si háčky, které budou držet roletu na okenním rámu. Háčky se na okno nejen zavěsí, ale také rovnou i přilepí oboustrannou lepicí páskou. Pásku připevněte na zadní stranu háčku. Poté na dolní část háčku nacvakněte zobáček. Ten slouží k uchycení rolety na okenním rámu.

Až tento postup zopakujete u všech háčků, nasuňte je na kazetu z pravé a levé strany. Nyní je roleta připravená k zavěšení. Jak na to? Otevřete okno a pověste ji na rám. Zobáčky nezapomeňte docvaknout tak, aby roleta na rámu držela opravdu pevně.

Vodicí silon protáhněte očkem vodicí tyče. Na spodní rám okna nasaďte háček, do kterého se silon upevní. V háčku se nachází díra, kterou silon protáhnete. Nakonec vše upevněte pomocí šroubku. Nakonec připevněte bezpečnostní kladku ovládacího řetízku na rám okna.  A to je celé, montáž je hotová.

Vrtání na okno

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Abyste kazetu připevnili na okenní rám, musíte na něj namontovat dva držáky. Do těchto držáků se kazeta pouze nacvakne, nevrtá se do nich. Dále upevněte držák na vodicí silon. Ten se přidělává vrtáním na spodní rám okna. Silon se protáhne očkem ve vodicí tyči rolety a dole se držákem protáhne. Silon napněte, utáhnete ho v držáku šroubkem a přečnívající kus ustřihněte.

Nakonec namontujte bezpečnostní kladku na ovládací řetízek. Kladka se přivrtá. A to je celé. Roletu budete mít i s vrtáním namontovanou během pár minut.

clanek_005

Vrtání do zdi

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Pokud kazetu s roletou navrtáte do zdi, docílíte tak nejvyššího stupně zastínění světla, které vniká do místnosti. Roleta totiž ze stran přesahuje samotnou okenní tabuli, a tak světlo nemůže pronikat ani okraji.

Kazeta na vrtání do zdi nemá vodicí silon. Montáž je proto o něco jednodušší a zvládnete ji během chvilky. Nejprve si zaměřte dvě místa, kam budete vrtat, a tužkou si je označte. Do těchto míst přijde pravý a levý držák rolety. 

Jakmile vyvrtáte díry, vložte do nich hmoždinky a držáky přišroubujte. Do držáků se roleta připevní jednoduchým pohybem tak, že se nacvakne. Až bude roleta viset na okně, dokončete montáž přiděláním bezpečnostní kladky na ovládací řetízek.  

A je hotovo. Roletu můžete začít používat!

Vrtání do stropu

 

  • Vhodné pro otevřené, POLO i MAXI kazety

 

Montáž probíhá podobně jako montáž do zdi. Rozdíl je pouze v tom, že držáky namontujete na strop. Na tento způsob instalace doporučujeme zejména POLO kazetu. Ovšem finální výběr je na Vás. Hodí se totiž pro všechny typy kazet.

Na stropě si vyznačte místo, kam připevníte držáky. Vyvrtejte díry a do nich vložte hmoždinky. Nakonec přišroubujte levý a pravý držák. Do nich potom nacvakněte kazetu s roletou. Nakonec namontujte bezpečnostní kladku přivrtáním do zdi. A to je celé. Roleta je připravena k použití. 

Tip: Pokud Vám něco není jasné, prohlédněte si detailního průvodce a videonávody o montážích. Najdete ho pod odkazem Montáž látkových rolet.

Máte dotaz? Zákaznická podpora je tu pro Vás

Ne všichni patří mezi nadšené domácí kutily. Pokud je pro Vás montáž rolet velkou neznámou a rádi byste se nás na cokoliv zeptali, jsme Vám k dispozici. Naše zákaznická podpora se Vám bude věnovat každý den od 8:00 do 16:00 hodin. Zavolejte nám na telefonní číslo 555 222 462. Nebo nám napište e-mail na info@foa.cz.

Pár slov na závěr

Dnes jste se přesvědčili, že montáž látkových rolet je stejně elegantní, jako ony samy. Je to nenáročný proces, který zvládne naprosto každý. Abychom Vám nákup ještě zpříjemnili, na našich stránkách najdete detailního Průvodce, který Vás provede výběrem.

Značka FOA, to není jen spolehlivá a vkusná stínicí technika. Ale také tým lidí, kteří se Vám budou naplno věnovat. Rádi pro Vás vytvoříme rolety na míru. To vše za bezkonkurenční ceny. Pokud Vám jde o kvalitu, styl a snadnou montáž, už víte, kde nakupovat.