Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Dětský domov Staňkov má rolety od FOA

Staňkov je malebné městečko mezi Plzní a Domažlicemi. Protéká jím řeka Radbuza, která Staňkov rozděluje na 2 části. Mísí se tu historie v podobě gotického kostela sv. Jakuba nebo barokní fary s moderními vymoženostmi jako sportovní a kulturní areály. Žije tu 3268 obyvatel, z toho 31 dětí ve věkovém rozmezí od 3 do 19 let, které žijí ve zdejším dětském domově.

Skutečnost, že někdo vyrůstal v dětském domově, je i v dnešní osvícené době, stále ještě stigmatizující. Málokdo by se tím chlubil. Někteří lidé totiž zaměňují dětské domovy za diagnostické ústavy nebo dokonce výchovně nápravná zařízení.

clanek_001

Život v dětském domově

V dětských domovech ale vyrůstají úplně normální obyčejné děti, o které se z různých důvodů nemohou starat jejich rodiče. Nic neprovedly a nejsou tam za trest. Život zkrátka někdy vede po klikatých cestičkách.

Naštěstí je tu stále větší počet těch, kteří to chápou. A také si stále více lidí uvědomuje, že ti, kdo žijí v dětském domově potřebují občas kromě pochopení i praktickou pomoc. A tak se například objevují akce typu „naplň krabici od bot“, kdy každý můžeme připravit nějaký dárek, který dostane konkrétní dítě z chudé rodiny nebo dětského domova.

Občas se najdou i sponzoři, kteří přispívají penězi, nebo hmotnými prostředky na chod dětských domovů. FOA například spolupracuje s dětským domovem ve Staňkově formou darů stínicí techniky. I letos pokračujeme v osazování oken tohoto domova roletami Den a noc.

Celkem 6 rolet, které jsme letos před Vánoci domovu darovali, se nezdá jako velké číslo. Je to opravdu jako kapka v moři. Nicméně co jiného moře je, když ne obrovské množství kapek? Každá koruna, kterou provozovatelé dětských domovů nemusí investovat, pomáhá. Provoz dětského domova je samozřejmě závislý na dotacích a sponzorských darech. Není možné, aby si na sebe nějak vydělal sám.

Náklady na výchovu a výživu dítěte do 18 let věku činí v současné době průměrně 1,6 milionu korun. K tomu je potřeba započítat další náklady na energie, provoz, nutné opravy a rekonstrukce samotné budovy dětského domova. Dostáváme se na opravdu vysoké částky, které provoz dětského domova spotřebuje.

Například počátkem 90. let proběhly v celém areálu Staňkovského domova rozsáhlé stavební úpravy. Z bývalé kůlny na koks se postavila nová obytná budova, z dřevěné pracovny klubovna. V hlavní budově došlo k rekonstrukci koupelny, opravila se střecha, přistavěla prosklená chodba a celý objekt byl nově natřen. Celkové náklady překročily 2 mil. Kč. To pak i „drobný“ dar v podobě rolet Den a noc na několik oken přijde vhod.

Pár slov o FOA

FOA je společnost, která se zabývá výrobou a prodejem interiérové stínicí techniky. V naší nabídce najdete:

  • Rolety Den a noc
  • Římské rolety
  • Látkové rolety
  • Rolety na střešní okna
  • Rolety plisé
  • Termo rolety
  • Svislé žaluzie
  • Sítě proti hmyzu

Každou roletu vždy vyrábíme na míru. Tím zajišťujeme, že každá roleta perfektně sedí na jakékoliv okno a plní svou funkci maximálně efektivně.

Jako jediní na trhu se stínicí technikou naše rolety před odesláním složíme tak, aby byla jejich montáž co nejsnazší. Podle typu rolety může její montáž na okno trvat i jen pouhé 2 minuty.

Cena našich rolet, množství typů a barev, snadná montáž a propracovaný zákaznický servis dělají z rolet FOA jedničku na našem trhu.

Pomáhejme společně

Jak říká stará křesťanská moudrost: více štěstí je v dávání než v přijímání. Kdo nevěří, ať si to vyzkouší. Ne, nemluvíme o tom, že občas podlehneme nátlaku nějakého žebráka na nádraží a dáme mu pár mincí, abychom se ho zbavili. Jde o uvážené rozhodnutí pomoct někomu, kdo to potřebuje, a kdo naše dary obratem nevymění za cigarety a alkohol.

Chcete i vy zažít takovou radost z dávání? Zkuste si tedy vybrat vhodného příjemce Vašeho daru a určit si podobu toho, co chcete darovat. Třeba přinést jen tak do dětského domova pár hraček. Nemusí být úplně nové, ale ať se za ně nemusíte stydět. Jakkoliv to zní komerčně, peníze jsou tím nejlepším darem pro kohokoliv. I v dětských domovech budou provozovatelé vědět, na co se nejlépe využijí.

Oblíbenou formou pomoci jsou adopce na dálku. A nemusí jít jen o děti z exotických zemí třetího světa. I děti z blízkých dětských domovů můžete podporovat třeba ve studiu nebo v zájmových činnostech tím, že jim budete sponzorovat část nákladů.

Důležité je, abyste v tom, co se rozhodnete dělat pro druhé, viděli smysl. Pak už jen stačí stanovit si částku, kterou buď jednorázově, nebo opakovaně, či přímo pravidelně chcete darovat. Slibujeme, že radost z dávání se opravdu dostaví. Máme to vyzkoušené.