Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

5 důvodů, proč byste si měli pořídit rolety na střešní okna

Rolety na střešní okna jsou užitečné. Ale s bytovými doplňky nikdy nejde jen o praktickou stránku věci. Tato stínicí technika totiž také stylově vypadá – seženete ji v různých odstínech a barvách, a to jak co se týče látek, tak samotných profilů. Představujeme Vám 5 důvodů, proč si je pořídit.

clanek_001

V následujícím článku prozradíme, proč byste si měli rolety na střešní okna pořídit. Je to skvělá volba nejen pro byty v podkroví, ale i pro rodinné domy, případně veřejné prostory. Poradíme, jaké jsou jejich silné stránky. A podíváme se i na to, jaké druhy této stínicí techniky na e-shopu FOA koupíte.

Získejte kontrolu nad světelnými podmínkami

Sluníčko dokáže být pěkně ostré. Tím spíš, když jste pod střechou. Nemluvě o proudu ranního světla. Ten je sice svěží a krásně Vás nastartuje, jenže co dělat, když o něj nestojíte a chcete spát? Na první ranní paprsky v podkrovních ložnicích doplácíte možná i Vy, když se snažíte usnout po dlouhé noční směně nebo probděné noci u malých dětí. 

Rolety na střešním okně Vám umožní zastínit ranní slunce ve dnech, kdy máte chuť si trochu přispat. Nebo vpustit dovnitř kousek slunečních paprsků, pokud chcete, aby byla místnost alespoň trochu osvětlená. Obojí je příjemné a obojí s touto vymožeností vytvoříte podle libosti. 

Počasí ale nebývá jen dokonale slunečné. Nejste příznivci zamračených dnů plných deště? Nemáte zájem sledovat, jak po oknech stékají kapky a nad Vámi se honí šedé mraky? Komu by se chtělo, je z toho jen špatná nálada. Se stínicí technikou jednoduše zatáhnete a máte to, den si rozhodně kazit nebudete.

Nakonec kontrolovat světelné podmínky v místnosti má ještě jednu obrovskou výhodu. Zabráníte sluníčku, aby Vám vyšisovalo bytový textil nebo pohovku. Žádný materiál není tak odolný, aby se na něm paprsky časem nepodepsaly. Kvalitní roletou z kvalitní látky tak své výbavě prodloužíte život a ochráníte její barevnost. 

Ovládněte teplotu

Určitě jste to už několikrát zažili. Střešní okna pouští dovnitř světlo a díky tomu dokážou proměnit podkrovní prostory v hotové peklo. Co se s touto „tepelnou pastí“ dá dělat? Větrat příliš nepomáhá, jedině snad trochu, když uděláte průvan. To celé má mnohem elegantnější řešení. Zkrátka si pořiďte rolety na střešní okna.

Pomocí rolet místnost zastíníte a minimalizujete její ohřívání – to je obzvláště užitečné, když se chystáte ven, ať už na procházku, na nákup nebo třeba do práce. S roletami máte jistotu, že se nevrátíte do horkého, až vroucího prostoru.

clanek_002

Naše střešní rolety jsou vyráběné z několika typů látek. Některé propouští světlo více než jiné. Pokud chcete dosáhnout co nejvyššího stupně zastínění, doporučujeme sáhnout po látkách, které jsou označené jako Zatmívací nebo Blackout. Ty mají nejvyšší hustotu vlákna a neprojde přes ně téměř žádné světlo. 

Rolety nakonec neslouží jen k zastínění. Mají i izolační vlastnosti. Dokáží udržet něco z horka venku za okny. Je jasné, že rozpálená střecha zkrátka místnost trochu ohřeje, a to i s tou nejlepší izolací. Ovšem velké množství horka přichází i skrze okna. Správná roleta Vám pomůže teplo minimalizovat a zabrání tomu, aby nekontrolovatelně sálalo zvenku dovnitř. 

TIP: Hledáte způsob, jak dokonale zastínit a zbavit horka i místnost s klasickými okny? Vyzkoušejte naše termo rolety. Nabízí nejen úplné zatemnění, ale i ochranu před horkem a zimou. Díky speciální postříbřené vrstvě mají izolační vlastnosti. Ušetřete za topení i klimatizaci.

Snadné ovládání

Střešní okna jsou přes všechny své výhody umístěná na hůř přístupných místech. I samotné otevírání jde někdy ztuha, tím spíš, když chceme okna zastínit. S našimi roletami pro střešní okna jdou všechny složitosti stranou. 

Ovládací systém nemůže být jednodušší – roletu stáhnete dolů pomocí madla. A potom stačí jediný lehký pohyb a ona se sama vrátí do kazety. V případě plisé rolet rolování vždy řídíte Vy, ovšem látka se nenavíjí, pouze shrnuje jako harmonika. A tak si rovněž vystačíte s jedním jednoduchým pohybem rukou.

clanek_003

Jednoduchá údržba

Klasické žaluzie je téměř nemožné důkladně vyčistit, a to i když jste sebevíc pečliví nebo si na pomoc přizvete speciální nástroje. Naše rolety na střešní okna jsou nenáročné. Mají antistatickou povrchovou úpravu, navíc se při běžném používání neustále oklepávají, a tak se na nich prach moc nedrží.

V rámci pravidelného úklidu, nebo když se hodně zašpiní, je samozřejmě můžete vyčistit. Obyčejné mechanické nečistoty a prach očistíte prachovkou nebo suchým hadříkem. Kdyby se Vám však stalo, že je hodně zašpiníte, nezoufejte.

Na odolné skvrny si můžete v případě látkových rolet připravit vodu s jemným mýdlem (například žlučovým, které neobsahuje syntetické tenzidy a neškodí látce) a hadřík. Ten budete do mýdlové vody namáčet, a skvrnu tak očistíte. 

Druhou variantou pro plisé rolety, které připomínají harmoniku, je vodní lázeň o 30 °C. Opět doporučujeme využít jemnější prací prostředek, například na bázi marseillského mýdla. Chvíli nechte roletu, ať do sebe nasaje vodu s prostředkem a rozpustí se na ní skvrny. Potom ji osprchujete čistou vodou a necháte proschnout podle pokynů.

Myslete na to, že jsou obě rolety látkové. A tak s nimi zacházejte s citem. Nic netlačte na sílu, vyhněte se drsným kartáčům. Látka by se mohla poškodit, ztratit barevnost, v horším případě se i protrhnout. Zde platí, že méně je někdy více a úplně jednoduchá péče postačí. Rozhodně je nemusíte prát ani žehlit, tak jako klasické závěsy a záclony, které znáte z běžných oken.

clanek_004

Dobře vypadají

Kromě praktických výhod rolet pro střešní okna je tu ještě jedno zásadní plus: vypadají skvěle. Díky obrovské nabídce rolet pro střešní okna u značky FOA snadno najdete doplněk, který perfektně zapadne do Vašeho interiéru.

Jak už jsme zmínili, můžete se rozhodovat mezi různými barvami nejen samotných látek, ale i profilů. Látky nabízíme nejen klasické jednobarevné, ale i žíhané a s přírodním vzhledem. Zatímco skrze některé světlo téměř neprojde a je tedy výrazná jejich barva sama o sobě, jiné jsou mírně průsvitné. 

Pohrajte si s barvou a denním světlem – bude skrze ni jemně prosvítat, a Vy tak do místnosti vnesete nový barevný element. Zatímco roleta v teplé barvě interiér krásně ohřeje, ta ve studené ho zase příjemně ochladí. Je jen na Vás, co preferujete. Rolety mohou se zařízením podkroví jak splynout, tak naopak vystoupit. Snadno seženete kousky, které zafungují jako kontrastní akcent.

Sečteno, podtrženo...

Pokud jde o „styling“ střešního okna, naše rolety splní všechny Vaše požadavky. Snadno se používají, jsou atraktivní a mají dlouhou životnost, takže Vám poskytnou světlo, soukromí a estetickou přidanou hodnotu na dlouhá léta. A jaké že rolety pro střešní okna vlastně nabízíme? Máme pro Vás dva typy, které si v následujícím textu zblízka představíme. 

Rolety plisé na střešní okna

Rolety plisé na střešní okna připomínají harmoniku a jsou alternativou ke klasickým horizontálním žaluziím. Rolety plisé můžete ovládat jak shora dolů, tak zdola nahoru. Látkou pohybujete pomocí dvou ovládacích madel. 

A tak můžete roletu například shrnout i tak, že pruh látky zůstane uprostřed okenice a zbytek bude odkrytý. Zkrátka si tento typ stínicí techniky přizpůsobíte vždy tomu, co momentálně potřebujete. Takovou flexibilitu Vám žádné jiné stínidlo nenabídne.

clanek_005

Rolety plisé pro běžná okna se nemusí vrtat, stačí je pouze nacvaknout. Ovšem ve variantě pro střešní okna je potřeba vrtat. Díky tomu si zajistíte, že budou perfektně držet na místě a nikde se neprověsí. Profil sám má potom buď ocelový drát nebo vodicí lištu. Kazetu od nás obdržíte složenou, nemusíte si tedy se samotnou roletou dělat žádné starosti. 

Samotné navrtání Vám zabere jen chviličku. Zvládnete to sami. Kdybyste se na to necítili, může Vám pomoct známý nebo příbuzný. Ale rozhodně nemusíte volat žádného specialistu. Na našich stránkách najdete detailní návod, jak na to. Podívejte se na text Montáž rolet plisé na střešní okna.

TIP: Zajímají Vás rolety plisé na střešní okna a chcete se o nich dozvědět víc? Prohlédněte si našeho poradce Vše o roletách plisé na střešní okna.

Látkové rolety na střešní okna

Další variantou stínění jsou látkové rolety na střešní okna. Také tento typ je plně připraven na náročnější podmínky náklonu. Neprověsí se ani při extrémních úhlech, které jsou u střešních oken běžné. Na výběr máte ze spousty látek, které slunce a horko zablokují, ať už více či méně. A to včetně několika atraktivních textur. 

Co se montáže týče, tak i toto řešení je nutné navrtat. Roletu Vám dodáme včetně vodicích lišt, šroubků a všech dílů potřebných k montáži. Kazeta je složená. Nemusíte si tedy s ničím dělat starosti, jen ji podle návodu navrtáte tam, kam patří. 

clanek_006

Podívejte se na náš článek Montáž rolet na střešní okna a sami uvidíte, že to není žádná věda. Poradíte si s tím buď sami, nebo to zvládne některý Váš šikovný známý. Rozhodně není nutné volat technika.

TIP: Zajímají Vás látkové rolety na střešní okna a chcete se o nich dozvědět víc? Prohlédněte si našeho poradce Vše o roletách na střešní okna.

V čem se látkové rolety odlišují od plisé rolet?

  • Látkové rolety jsou hladké, plisé mají harmonikový vzhled.
  • Plisé rolety můžete vyrolovat zdola i shora, látka může zůstat uprostřed okna. Látkové rolety lze srolovat pouze do válečku v horní polovině kazety.
  • Z látkových rolet se při rolování lépe oklepává prach. 

Pár slov na závěr

Doufáme, že jsme Vám pomohli vybrat správné rolety pro Vaše střešní okna. Pokud byste váhali, rádi Vám zašleme vzorek zdarma, abyste si mohli naši stínicí techniku porovnat. Zároveň jsme Vám k dispozici na naší zákaznické podpoře, kde rádi zodpovíme Vaše dotazy. Telefonní číslo infolinky je +420 555 222 462. Jsme Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00.