Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Rolety Plisé na střešní okna: Vše, co potřebujete vědět

Ačkoliv jsou střešní okna velmi praktická a dodávají podkrovním místnostem dostatek přirozeného světla, v létě jsou spíše strašákem, který dokáže rychle vytvořit nepříjemnou imitaci sauny v interiéru. Stínění střešních oken je tak spíše nutností než designovou volbou. Rolety Plisé se jako stínicí technika na střešní okna skvěle hodí a mají řadu praktických výhod. Jsou ale tím, co hledáte? Sepsali jsme pro Vás přehledný článek se všemi důležitými parametry, které Vás jistě zajímají.

Co jsou rolety Plisé a jak fungují

Co vlastně název Plisé znamená? Svůj název získaly rolety z francouzského slova přeložený, což je opravdu příhodné, protože rolety vypadají jako papírový skládaný vějíř. Tento specifický design ovšem nemá s materiálem rolet nic společného. Rolety Plisé jsou vyrobeny z pevné a kvalitní látky, která dokáže světlo dostatečně pohltit.  

Velkou výhodou rolet Plisé je jejich jednoduché ovládání. Tento typ vnitřní stínicí techniky je připevněný po celé výšce okna a umožňuje oboustrannou manipulaci. To znamená, že jedním snadným tahem můžete rolovat shora dolů nebo ze zdola nahoru. Oproti klasickým roletám se tak můžete rozhodnout, zda horní či spodní část okna zůstane nezastíněna, nebo si dokonce vytvořit stínicí pruh uprostřed okna

Typy rolet Plisé na střešní okno

Na FOA můžete vybírat ze 2 typů rolet Plisé na střešní okno, a to z Plisé Classic a Plisé Decor. Obě varianty jsou poměrně podobné, zásadním rozdílem je nabídka barev kazet. Pojďme se na veškeré parametry podívat detailně v přehledné tabulce.

Plisé Classic

Plisé Decor

roleta o šířce do 73,9 cm má 1 madlo, roleta o šířce nad 80 cm 2 madla

roleta o šířce do 73,9 cm má 1 madlo, roleta o šířce nad 80 cm 2 madla

barva kazety: bílá, hnědá, antracit, krémová, stříbrná, světle šedá

barva kazety: mahagon, bahenní dub, ořech, borovice, winchester, zlatý dub

barva madel: bílá, hnědá, antracit, krémová, šedá, zlatý dub

barva madel: bílá, hnědá, antracit, krémová, šedá, zlatý dub

dodávána složená, včetně vodicích lišt v barvách: bílá, hnědá, borovice, stříbrná a krémová

dodávána složená, včetně vodicích lišt v barvách: bílá, hnědá, borovice, stříbrná a krémová

minimální šířka rolety je 20 cm, maximální 130 cm

minimální šířka rolety je 20 cm, maximální 130 cm

minimální výška rolety je 50 cm, maximální 150 cm

minimální výška rolety je 50 cm, maximální 150 cm

lze upevnit: montáž pomocí vrtání s ocelovým drátem nebo s vodicí lištou

lze upevnit: montáž pomocí vrtání s ocelovým drátem nebo s vodicí lištou

Není Vám z tabulky něco jasného? Potřebujete se na něco doptat, abyste vybrali tu správnou roletu pro Vaše střešní okna? Kontaktujte naši zákaznickou podporu na tel. 555 222 462 nebo e-mailu info@foa.cz

Druhy látek rolet Plisé na střešní okno

Nemusíte se bát, doba, kdy se vybíralo pouze z nevýrazných béžových rolet, je dávno pryč. V nabídce FOA najdete více než 90 druhů látek nejrůznějších barev. Snadno si tak střešní roletu doladíte k designu Vašeho interiéru. Při výběru se řiďte především úrovní zatemnění dané látky, která může být nízká, střední nebo blackout. Pokud chcete například zastínit střešní okno v ložnici, volte nejlépe látku typu blackout, která místnost nejlépe zatemní a dopřeje Vám nejkvalitnější spánek. Jestliže vybíráte stínění například do koupelny, kde se chcete jen zbavit nepříjemného ostrého světla a zároveň chcete, aby místnost zůstala prosvětlená, volte raději nízké či střední zatemnění. 

Možnosti montáže u rolet Plisé na střešní okno

Rolety Plisé si na střešní okno snadno připevníte sami, méně technicky zdatným lidem bude stačit pomocná ruka rodiny či přátel. Vybírat můžete ze 2 variant upevnění, a to vrtání s vodicími lištami nebo vrtání s vodicími lanky. Ani jedna varianta není náročná, takže se nemusíte obávat, že byste to nezvládli. Můžete se také řídit našimi přehlednými videonávody, které Vám doslova povedou ruku.   

Vybírat můžete z těchto typů montáže:

  • Vrtání s vodicími lištami – Nejdříve navrtáte lišty na rám střešního okna. Poté vyberete plastový díl ze 4 velikostí podle Vašeho konkrétního okna a navrtáte jej na okno. Na navrtaný díl nasadíte plastový díl se šňůrkou a kovovým drátkem a zajistíte malým kovovým šroubkem. Celý postup opakujete 4krát. Nakonec připevníte madla pro manipulaci, případně odstřihnete přesahující šňůrky nůžkami.
  • Vrtání s vodicími lanky – Poté vyberete plastový díl ze 4 velikostí podle Vašeho konkrétního okna a navrtáte jej na okno. Na navrtaný díl nasadíte plastový díl se šňůrkou a kovovým drátkem a zajistíte malým kovovým šroubkem. Celý postup opakujete 4krát. Nakonec připevníte madla pro manipulaci, případně odstřihnete přesahující šňůrky nůžkami.

Jak změřit okno před objednávkou

Aby rolety Plisé správně fungovaly, musí perfektně přiléhat na okně. Právě proto je tak podstatné přesné měření střešního okna. Bojíte se, že okna nezměříte správně? Podívejte se na náš podrobný návod, jak postupovat při měření oken. S naším návodem se ve výsledné výšce a šířce nemůžete splést. 

Hledáte individuální řešení? Pokud máte doma atypický rozměr okna a potřebujete rolety Plisé přizpůsobit na míru, kontaktujte nás na tel. 555 222 462 nebo e-mailu info@foa.cz. Probereme s Vámi možnosti a jistě společně najdeme řešení.

Údržba a čištění rolet Plisé

Rolety Plisé jsou jednoznačně velmi praktické, co se údržby a čištění týče. Při klasickém úklidu interiéru Vám bude stačit přetřít rolety prachovkou či suchým, případně zlehka navlhčeným hadříkem. Pokud se u Vás doma více práší, můžete prach odstranit také vysavačem, doporučujeme však použít vhodný nástavec a nastavit nejnižší výkon. 

Jestliže si všimnete hlubších a výraznějších nečistot, můžete roletám Plisé připravit vodní lázeň o teplotě 30 °C (možné pouze u středně zatemňujících či blackout látek):

  1. Do vody o teplotě 30 °C přidejte standardní prací prostředek na prádlo a rozmíchejte.
  2. Roletu Plisé ponořte na 15 min do vody, párkrát ji stáhněte a roztáhněte, aby se voda dostala i do záhybů látky.
  3. Následně roletu opláchněte pod sprchou čistou vodou a vyždímejte zmáčknutím látky k sobě mezi dvěma profily.
  4. Plisé namontujte zpět na okno a dejte do stažené polohy přibližně na 12 až 24 hodin podle okolní teploty s výjimkou občasného roztáhnutí a stáhnutí, abyste předešli jejímu slepení.
  5. Po této době roletu roztáhněte a nechejte doschnout.

Výhody nákupu rolet Plisé na střešní okno od FOA

A proč si vybrat rolety právě od FOA? Sepsali jsme pro Vás 7 výhod, které nás odlišují od konkurence:

  1. rolety Plisé na střešní okna od FOA jsou již složené, montáž je tak mnohem snazší než u jiných dodavatelů,
  2. vybírat můžete ze 2 typů s až 12 barevnými variantami
  3. a z 90 druhů látek s rozdílnou úrovní zatemnění,
  4. FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  5. výběr Vám také usnadní vzorky látek, které Vám zašleme zcela zdarma,
  6. pravidelně pro Vás připravujeme propracované návody a videomanuály
  7. a vždycky se můžete obrátit na naši příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.