Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Látkové rolety na střešní okna: Vše, co potřebujete vědět

Zastínění střešních oken je spíše věcí nutnosti než volby. Ostrým paprskům slunce se v podkroví jen stěží vyhnete, snad jedině, že byste se vzdali i samotných oken. Nebývá tak zásadní otázkou, zda rolety do střešních oken pořídit, ale spíše jaké si vybrat. Díky specifickému sklonu okna nemůžete bohužel pořídit ledacos. Klasické rolety a žaluzie by se Vám prověsily a vytvořily nežádoucí mezery mezi oknem a stíněním. Musíte proto sáhnout po speciálních roletách, jejichž design je uzpůsoben extrémním úhlům naklonění. Látkové rolety na střešní okna jsou základní možností, která se v těchto případech nabízí. Jaké jsou jejich výhody? A proč by mohl být právě tento typ stínění tou správnou volbou pro Vás?

Co jsou látkové rolety a jak fungují

Základem látkových rolet je kvalitní a pevná látka, což asi nikoho nepřekvapí, přece jenom samotný název je velmi výstižný. Svým designem, zejména širokou nabídkou barevných variant a určitou mírou zatemnění, připomínají klasické látkové závěsy. Ochrana před sluncem je však v tomto případě o něco kvalitnější. Důležitým benefitem také je, že oproti tradičním závěsům dokážou látkové rolety izolovat hluk z ulice a fungují jako efektivní tepelná izolace.

Od ovládání látkových střešních rolet nečekejte nic nadstandardního, pokud upřednostňujete jednoduchost a praktičnost, budete nadmíru spokojení. Rolety si můžete velmi pohodlně vyhrnout, stáhnout, případně nastavit do určité výšky, aby bylo okno zakryté pouze zčásti, vždy je však nutné držet po celou dobu roletu za madlo. Je okno příliš vysoko a nedosáhnete na něj? Objednejte si ovládací tyč na střešní rolety. S tímhle praktickým pomocníkem dosáhnete bez problému zcela všude!  

Kazeta látkových rolet na střešní okna

Výběr kazety, tedy mechanismu, ve kterém je roleta upevněná, je v tomto případě jednoduchý – typ kazety se nemění, vybíráte pouze z 5 různých dekorů podle vlastních preferencí. Podívejte se s námi detailně na parametry kazety.

Parametry kazety látkové rolety na střešní okno

dodávána včetně vodicích lišt a montážní sady

roleta je již složená

barva kazety a madel je bílá, hnědá/bronzová, stříbrná, světlá borovice a tmavá borovice

rolety Classic nabízíme s profilem v bílé, hnědé/bronzové a stříbrné barvě

rolety Decor nabízíme s profilem v barvě světlé borovice a tmavé borovice

minimální šířka rolety je 38,3 cm, maximální 118 cm

minimální výška rolety je 54 cm, maximální 116 cm

k roletě o šířce do 79,9 cm dodáváme 1 madlo, nad 80 cm 2 madla

roleta se upevňuje vrtáním do okna

 

Nesedí Vám nabízené rozměry? Potřebují Vaše okna něco speciálního? Napište nám na info@foa.cz nebo nás kontaktujte na tel. 555 222 462 a my Vám vyrobíme rolety na míru!

Druhy látek u látkových rolet na střešní okna

Látkové rolety se oproti jiným typům stínění dají pokládat za designový interiérový doplněk. Není tedy divu, že se při výběru nespokojíte s několika barevnými variantami, ale chcete si své rolety pro střešní okna vybírat z pestré škály barev. Na FOA najdete více než 140 druhů látek, možnosti tak máte opravdu široké.  

Nesmíme však zapomínat, že se stále jedná primárně o stínicí techniku, kromě zajímavé škály barev je tak důležitá i míra zatemnění dané látky. Ta může být, střední, vysoká nebo blackout. Jak si vybrat tu správnou? V tomto ohledu neexistuje žádné striktní univerzální pravidlo, vybírejte podle toho, co je pro Vás osobně nejvhodnější. Obecně však můžeme říci, že látky s vyšší mírou zatemnění více využijete v ložnici (kvůli kvalitnímu spánku) a v obýváku (zejména kvůli odleskům světla na TV či počítači), látky s nižší mírou jsou zase vhodnější do kuchyně a koupelen.

Možnosti montáže u látkových rolet na střešní okna

Chtěli byste rolety nejlépe jen vybalit z krabice a do pár minut mít již zavěšené? Pak Vás látkové rolety na střešní okno od FOA příjemně potěší. Rolety jsou již složené a sešroubované, nebudete se tedy u nich zdržovat komplikovaným skládáním. Samotné montáž je také velmi jednoduchá, jelikož tento typ rolet nabízí v podstatě jen jedinou možnost zavěšení, a to vrtáním na okno

Jak na to? Do rámu zavřeného okna vsuňte mezi vodicí lištu a rám plastový dílek, poté lišty navrtejte na rám okna tak, aby vykrojená část směřovala nahoru. Boční vedení připevněte třemi šrouby. Začněte spodním šroubkem a poté, co jej připevníte, vsaďte roletu mezi vodicí lišty a upevněte na horní hraně rámu. Následně už jen dotáhněte zbylé šrouby a boční a horní lištu zajistěte plastovým dílem. Zní Vám to příliš složitě? Nebojte se, natočili jsme pro Vás přehledné videonávody, se kterými to krok po kroku hravě zvládnete. 

Jak změřit okno před objednávkou

Měření rolet sice není žádnou vědou, přesto je dobré jej nepodceňovat. Koneckonců křivá roleta by Vám od nepříjemného ostrého slunce moc nepomohla. Než se tedy pustíte do výběru správné barevné varianty, pusťte se do pečlivého měření okna. Zajímat Vás bude hlavně výsledná šířka (tzn. šířka od hrany rámu) a výška látky (tzn. výška od hrany rámu). Maximální výška je 116 cm a maximální šíře 118 cm, pokud Vám ovšem daný rozsah nevyhovuje, zadejte do objednávky nejbližší rozměr a do poznámky nám napište, jaký skutečný rozměr potřebujete. Bojíte se, že nezměříte okno správně? Nechte si vést ruku naším podrobným návodem, jak postupovat při měření oken

Údržba a čištění látkových rolet na střešní okna

Běžná údržba látkových rolet je velmi snadná a časově nenáročná. Stačí, když občas rolety přímo na okně přetřete suchým či lehce navlhčeným hadříkem. V případě většího nánosu prachu můžete použít také vysavač s vhodným nástavcem (nastavte jej však na minimální výkon). 

Pokud se Vám podaří látkovou roletu více zašpinit, například se Vám na roletě v kuchyni objeví skvrny, odstraňte znečištění jemným čisticím prostředkem. Pokud jej však používáte poprvé, raději jej otestujte na skrytém místě látky, abyste si celou roletu zbytečně nezničili. Při údržbě se naopak vyhněte praní, žehlení, používání kartáčů a jiných drsných předmětů. 

Výhody nákupu látkových rolet od FOA

A proč si vybrat rolety právě od FOA? Sepsali jsme pro Vás 6 výhod, které nás odlišují od konkurence:

  1. látkové rolety od FOA jsou již sešroubované a složené, montáž je tak mnohem snazší než u jiných dodavatelů,
  2. vybírat můžete z více než 140 druhů látek s rozdílnou úrovní zatemnění,
  3. výběr Vám také usnadní vzorky látek, které Vám zašleme zcela zdarma,
  4. FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  5. pravidelně pro Vás připravujeme propracované návody a videomanuály
  6. a vždycky se můžete obrátit na naši příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.